Sweets -my irresistible temptations...

« Čoko dezert 'Hipi dolina' | Main | Uskršnja torta sa čokoladnim jajima »

Prolećna torta
2008/06/08,20:11

Spring Cake by you.

sastojci:

100 g gorke čokolade, 60 g otopljenog maslaca, 4 jaja, odvojenih, 3 kaš. vrele vode, 100 g šećera, 1 vanilin šećer, 100 g brašna, 1/2 kašičice praška za pecivo /// za filovanje: 60 g gorke čokolade, 3 čaše (po 200 ml) slatke pavlake, 3 kaš. šećera u prahu, 100 ml likera od jaja, 1 Bourbon vanilin šećer, 1 kremfix /// za dekoraciju: oko 250 g marcipana, 70 g šećera u prahu, 2 kaš. limunovog soka, malo seckanih pistaća, malo zelene boje

pripremanje:

1. Čokoladu otopiti. Žumanca penasto umutiti sa vrelom vodom, šećerom i vanilin šećerom. Umešati čokoladu.
2. Belanca čvrsto umutiti sa malo soli, pa dodati u masu od žumanaca. Brašno izmešati sa praškom za pecivo i prosejati preko belanaca. Zatim dodati i otopljeni maslac i sve zajedno lagano sjediniti.
3. Masu staviti u okruglu formu vel. 26cm i peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 180*C, oko 20-25 minuta. Kratko prohladiti u formi, pa biskvit izvaditi, ukoniti papir i pustiti da se dobro ohladi, najmanje 2 sata. Zatim biskvit jednom vodoravno preseći.
4. Otopiti čokoladu za fil (odvojiti 1 kašičicu za dekoraciju). 2 čaše slatke pavlake ulupati sa šećerom u prahu, pa umešati čokoladu. Donju koru premazati kremom od čokolade, pa kašikom utisnuti 2 kruga, a njih ispuniti likerom od jaja . Preklopiti gornjom korom i lagano pritisnuti. 
5. Presotalu slatku pavlaku čvrsto ulupati sa kremfixom i vanilin šećerom. Ovom kremom premazati tortu odozgo i sa strane.
6. Marcipan razvaljati u krug vel. oko 32 cm. Njime obložiti tortu i pažljivo utisnuti sa strane, a ostatke odseći . Ostatke izmesiti i obojiti ih zelenom bojom.
7. Za dekoraciju napraviti gustu masu od šećera u prahu i vode, staviti masu u fišek sa tankim otvorom, isto uraditi i sa preostalom čokoladom.
8. Čokoladom iscrtati drvo, a belom masom iscrtati tufne po drvetu i sa strane. Okolo posuti pistaćima. Obojeni marcipan razvaljati i modlom vaditi leptire, poređati ih po obodu torte.

     

 

Komentari

Dodaj komentar





Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu