za testo: oko 650 g brašna, 1 kockica svežeg kvasca, 80 g šećera, 200 ml toplog mleka, 100 g maslaca, 1 vanilin šećer, malo soli, 2 jaja, ribana korica limuna, malo anisa, 125 g rum-grožđica, 100 g mešanog kandiranog voća /// 200 g marcipana, 1 jaje /// 60 g meda, 2 kaš. badema narezanog na štapiće
U brašnu napraviti udubljenej i izmrviti kvasac, dodati 2 kaš. šećera i 5 kaš. mleka, promešati i osataviti da raste oko 15 min na toplom mestu. Zatim dodati preostale sastojke i mikserom umesiti glatko testo oko 7 min. Umešati voće i ostaviti na toplom mestu da raste oko 30 minuta. Izmešati marcipan sa jajetom. Testo razvaljati u pravougaonik i premazati marcipanom, podeliti po dužini na dva dela i urolnati ih posebno. Sada rolade uviti u pletenicu. Staviti na pleh sa papirom za pečenje i ostaviti na toplom mesto još 30 minuta. Peći na 180*C, oko 45 minuta. Ohlađeni kolač premazati medom. Bademe malo zapeći na teflonskom tiganju da porumene, pa posuti po pletenici.
za testo: 275 g brašna, 50 g mlevenih lešnika, 70 g šećera u prahu, 1 jaje, 150 g maslaca /// za fil: 3 lista belog želatina, 500 ml mleka, 1 puding od vanile, 75 g šećera, 2 pak. bourbon vanilin-šećera, 200 ml slatke pavlake /// 1 tegla kompota od višanja, 1 preliv za torte (crveni)
Pomešati sve sastojke za testo i umesiti fino i glatko testo. Uviti ga i ostaviti oko 1 sat na hladnom. Zatim razvaljati i iseći oko 5-6 zečeva i ispeći ih, ostatak testa razvaljati u veličini forme 26cm, i prekriti dno, i obod. Preko testa staviti papir tako da prekrije i dno i obod, na to staviti oko 350 g pasulja ili nekog dugog zrnevlja koje može da se peče. Peći u zagrejanoj pećnici na 190*C, 15 min. Zatim ukloniti papir i peći još 12 minuta. Tek kada se testo dobro ohladi izvaditi ga iz forme.
Potopiti želatin, skuvati puding sa šećerom, bourbon vanilin šećerom i mlekom, u vruć puding dodati želatin. Mešati dok se ne ohladi, čim počne da se steže umešati čvrsto ulupanu slatku pavlaku. Višnje dobro ocediti. Umešati višnje u krem. Kremom napuniti ispečenu podlogu. Skuvati preliv za torte po uputstvu sa sokom od višanja. Kad se ohladi naliti preko torte. Neka se hladi oko 3 sata. Ukrasiti figurama.
za testo: 250 g maslaca, 150 g šećera, 1 vanilin šećer, 4 jaja, 250 g brašna, 2 kašičice praška za pecivo, 75 g mlevenog maka /// za nadev: 100 g marcipana, 25 g šećera u prahu /// 600 ml slatke pavlake, 3 kremfixa, 2 vanilin šećera /// 1 puding bez kuvanja od vanile Dr.Oetker (Galetta), 125 ml likera od jaja, 125 ml mleka
Penasto ulupati maslac. Dodati šećera i vanilin šećera, zatim jedno po jedno jaje. Umešati prosejano brašno sa praškom za pecivo, promešati i na kraju umešati mak. Masu staviti u pleh vel. 26cm i peći na 180*C, oko 30 minuta. Gotov kolač ohladiti i jednom vodoravno preseći. Izmesiti marcipan sa šećerom u prahu, razvaljati ga i njime prekriti donju koru. Ulupati pavlaku sa vanilin šećerom i kremfixom, delom kreme premazati preko marcipana. Umutiti puding sa likerom od jaja i mlekom, premazati preko pavlake. Preklopiti gornjom korom, i celu tortu premazati ostatkom pavlake. Ukrasiti čokoladim jajima ispunjenim šlagom i likerom od jaja.
za testo/ za 2 forme po 300 ml: 90 g maslaca, 35 g šećera, 1 vanilin šećer, 1 jaje, 100 g brašna, 30 g mlevenog badema /// šećer u prahu, šarene pisalice, ukrasi
Penasto ulupati maslac, dodati šećer, vanilin šećer i jaje. Dobro sve ulupati.
Umešati brašno sa malo praška za pecivo, i dodati bademe, sve izmešati.
Dobro podmazati forme. Izručiti testo i peći u zagrejanoj pećnici na 190*C, oko 25 minuta.
Zatim ohladiti i ukrasiti po želji.
sastojci:
150 g brašna, malo praška za pecivo, 70 g šećera, 1 vanilin šećer, 80 g mekanog maslaca, 1 kašika hladne vode /// za biskvitno testo: 4 jaja, 170 g šećera, 1 vanilin šećer, 100 g brašna, 1 kčš. praška za pecivo, 25 g gustina, 15 g kakaa, 25 g ribane čokolade /// za filovanje: 3 kaš. džema od narandže, 3 kaš. soka od narandže, 340 g kompota od ananasa, 100 ml soka od ananasa, 250 ml mleka, 1,5 kesica pudinga od vanile, i još: 1 želatin, 750 ml slatke pavlake, 100 g šećera, 1 vanilin šećer, 50 g ribane gorke čokolade /// za čokoladna jaja: oko 70 ml likera od jaja, 130 g mlečne čokolade, oko 30 g bele čokolade, malo seckanih pistaća
pripremanje:
1. Od navedenih sastojaka umesiti glatko testo. Po potrebi ga ostaviti da malo odstoji na hladnom mestu. 1/3 testa razvaljati i modlicama vaditi oko 16 Uskršnjih motiva. Ostatak testa razvaljati i staviti na dno okrugle forme vel. 26cm, izbosti ga na par mesta viljuškom. .Peći na oko 190*C, podlogu 12 min, a figurice oko 6 minuta.
2. Za biskvit mutiti jaja oko 1 min zatim dodavati muteći malo po malo šećer i vanilin šećer, i onda mutiti još 2 minuta. Dodati izmešane brašnaste sastojke, pažljivo izmešati i umešati čokoladu. Peći u formi vel. 26cm, na 180*C, oko 25 minuta.
# Biskvit ohladiti, i izdubiti ga ka na .Skuvati puding sa sokom i mlekom i 5 kaš. šećera. Dodati naseckani i oceđeni ananas.
3. Podlogu posuti sokom od narandže i premazati džemom, .Odozgo staviti izdubljeni biskvit, i premazati ga iznutra filom od ananasa.
4. Potopiti želatin, pavlaku čvrsto ulupati sa šećerima. Zagrejati malo soka od ananasa i u njemu rastopiti želatin. Pre nego da dodate želatin u pavlaku izmešajte ga prvo sa 3 kaš. pavalke, pa onda sve zajedno umešati u preostalu pavlaku. Dodati ribanu čokoladu.
5. 3/4 kreme naneti preko fila od ananasa i poravnati. Ostatkom kreme premazati obod torte. Ostaviti tortu da se hladi oko 2 sata.
6. Ostatke izdubljenog biskvita izmrviti i izmesiti sa likerom od jaja, .Od ove mase oblikovati jaja. Prelivati ih otopljenom mlečnom čokoladom, a kada se stegne poprskati ih belom čokoladom.
7. Figurice od prhkog testa po želji ukrasiti i poređati ih uz obod torte, jaja poređati odozgo. Po želji posuti seckanim pistaćima.
sastojci:
100 g gorke čokolade, 60 g otopljenog maslaca, 4 jaja, odvojenih, 3 kaš. vrele vode, 100 g šećera, 1 vanilin šećer, 100 g brašna, 1/2 kašičice praška za pecivo /// za filovanje: 60 g gorke čokolade, 3 čaše (po 200 ml) slatke pavlake, 3 kaš. šećera u prahu, 100 ml likera od jaja, 1 Bourbon vanilin šećer, 1 kremfix /// za dekoraciju: oko 250 g marcipana, 70 g šećera u prahu, 2 kaš. limunovog soka, malo seckanih pistaća, malo zelene boje
pripremanje:
1. Čokoladu otopiti. Žumanca penasto umutiti sa vrelom vodom, šećerom i vanilin šećerom. Umešati čokoladu.
2. Belanca čvrsto umutiti sa malo soli, pa dodati u masu od žumanaca. Brašno izmešati sa praškom za pecivo i prosejati preko belanaca. Zatim dodati i otopljeni maslac i sve zajedno lagano sjediniti.
3. Masu staviti u okruglu formu vel. 26cm i peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 180*C, oko 20-25 minuta. Kratko prohladiti u formi, pa biskvit izvaditi, ukoniti papir i pustiti da se dobro ohladi, najmanje 2 sata. Zatim biskvit jednom vodoravno preseći.
4. Otopiti čokoladu za fil (odvojiti 1 kašičicu za dekoraciju). 2 čaše slatke pavlake ulupati sa šećerom u prahu, pa umešati čokoladu. Donju koru premazati kremom od čokolade, pa kašikom utisnuti 2 kruga, a njih ispuniti likerom od jaja . Preklopiti gornjom korom i lagano pritisnuti.
5. Presotalu slatku pavlaku čvrsto ulupati sa kremfixom i vanilin šećerom. Ovom kremom premazati tortu odozgo i sa strane.
6. Marcipan razvaljati u krug vel. oko 32 cm. Njime obložiti tortu i pažljivo utisnuti sa strane, a ostatke odseći . Ostatke izmesiti i obojiti ih zelenom bojom.
7. Za dekoraciju napraviti gustu masu od šećera u prahu i vode, staviti masu u fišek sa tankim otvorom, isto uraditi i sa preostalom čokoladom.
8. Čokoladom iscrtati drvo, a belom masom iscrtati tufne po drvetu i sa strane. Okolo posuti pistaćima. Obojeni marcipan razvaljati i modlom vaditi leptire, poređati ih po obodu torte.
« | Oktobar 2023 | » | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |