Sweets -my irresistible temptations...

Mak-torta sa jagodama
2008/05/15,22:07

Poppy-Strawberry Cake by you.

za biskvit:

5 jaja, 100 g šećera, malo soli, 5 kašika vruće vode, 250 g mak-mase za kolače, 200 g brašna, 2 kašičice praška za pecivo

za krem:

10 listova belog želatina, 750 g svežih jagoda, 100 g šećera, ribana korica limuna, 250 g jogurta, 400 ml slatke pavlake, za šlag

za dekoraciju:

100 g bele čokolade, 200 g svežih, krupnijih jagoda

pripremanje:

1. Jaja, šećer, so i vodu penasto mutiti najjačom brzinom oko 8 minuta. Umešati mak. Zatim dodati brašno sa praškom za pecivo. Sve sjediniti, pažljivo mešajući.
2. Izrezati 5 krugova (vel. 26cm) od papira za pečenje, i svaki premazati testom. Zatim staviti na dno forme za toru i ispeći korice jednu za drugom na 190*C, po 10-12 minuta.
3. Sitno naseckati 250 g jagoda, ostatak ispasirati. Potopiti, a zatim rastopiti želatin, dodati ga u ispasirane jagode. Umešati i šećer, jogurt i naseckane jagode. Čim masa počne da se želira umešati čvrsto ulupanu slatku pavalku.
4. Zatim ovim filom isfilovati korice i poređati ih jednu na drugu. poravnati odozgo i sa strane.
5. Otopiti čokoladu i razmazati je po hladnoj staklenoj površini ili mermernoj ploči. Čim se stegne naribati je špahtlom. Tortu ukrasiti čokoladnim strugotinama i prepolovljenim jagodama.

Whisky torta
2008/05/14,14:08

3450797311_7a9cb636a4_o by you.

za biskvit:

5 jaja, 100 g šećera, 1 vanilin šećera, 100 g brašna

za natapanje:

1/8 l viskija, 1/8 l jake kafe, 2 kašike šećera

za premazivanje:

1/4 l slatke pavlake, 2 kašike šećera u prahu, 1 kremfix, malo kakaa za dekoraciju

pripremanje:

1. Kremasto umutiti jaja, šećer i vanilin šećer .Dodati brašno i lagano promešati. Masu staviti da se peče u formu za torte veličine 24cm. Poravnati i peći na 180*C, oko 35 minuta.
2. Za natapanje pomešati viski, hladnu kafu i šećer, pa mešati dok se šećer ne rastopi. Ohlađenu koru izbosti nekoliko puta kuhinjskom iglom i naliti sirupom sl.1
3. Umeđuvremenu umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu i kremfixom. Njome premazati koru i poravnati.
4. Za dekoraciju od papira za pečenje izrezati krug u veličini torte. Na njemu iscrtati talasaste linije, a zatim iseći trake. Svaku drugu traku staviti preko kreme u određenom razmaku. Posuti kakaom međuprostor. Ukloniti trake sa kreme kako bi ostale šare od kakaa sl.2

1.   2.

Mozart torta
2008/05/13,12:37

Mozart torta by you.

za biskvit:

4 jaja, 100 g šećera, 1 Bourbon vanilin šećer, 100 g brašna, 75 g gustina, 2 kšč. praška za pecivo, oko 50 ml ruma ili konjaka

za čokoladni fil:

500 ml slatke pavlake, 100 g mlečne čoklade, 150 g nugata ili nutelle, 50 g ribane gorke čokolade (70% kakaa)

za fil od pistaća:

150 ml slatke pavlake, 100 g bele čokolade, 70 g mlevenih pistaća, 25 g seckanih pistaća, malo zelene boje

za gornji sloj i ukrašavanje:

150 - 200 g marcipana, 70 g šećera u prahu, 50 g ribane gorke čokolade (70% kakaa), mleveni pistaći i ulupana sl. pavlaka

pripremanje:

1. Za biskivit čvrsto ulupati belanca sa šećerom i vanilin šećerom. Muteći dodavati jedno po jedno žumance. Zatim umešati prosejanu mešavinu brašna, praška za pecivo i gustina. Biskvit peći u formi vel. 26cm, na 175*C, oko 30 minuta.
2. Ohlađeni biskvit prerezati na 3 jednake kore, i dobro ih pokapati rumom ili konjakom.
3. Za crni fil u mlaku pavlaku dodati čokoladu i nugat, pustiti da se rastopi. Dobro ohladiti, a zatim čvrsto ulupati, i dodati ribanu gorku čokoladu.
4. Za fil od pistaća u mlakoj pavalaci rastopiti belu čokoladu. Dobro ohladiti i čvrsto ulupati, pa dodati pistaće i po želji malo zelene boje.
5. Donju koru premazati zelenim filom. Preklopiti srednjom, premazati sa pola čokoladnog fila, staviti gornju koru, lagano pritisnuti i premazati celu tortu ostatkom čokoladnog fila.
6. Marcipan izmesiti sa šećerom u prahu i razvaljati ga u veličini torte. Iseći ga na 16-ine, a 8 delova do pola zaviti. Poređati delove po torti, kao na slici. Obod torte posuti gorkom čokoladom. Od ostatka čokolade iscrtati violinkse ključeve, i poređati ih po torti. Takođe ukarsiti ulupanom slatkom pavlakom i posuti mlevenim pistaćima.

Mozart Cake by you.

Šarena punč-torta
2008/05/12,14:04

Spottily Cake by you.

Sastojci za 12 osoba:

za biskvit:

3x po 3 jaja, 3x po 3 kaš. šećera, 3x po 3 kaš. brašna, 3x po 1 kšč. parška za pecivo

tome dodati:

*za žuti biskvit:* 1 puding od vanile, 1 Bourbon vanilin šećer

*za crveni biskvit:* 1 puding od maline, 1/2 bočice extrakta od maline

*za braon biskvit* 1 puding od čokolade, 2 kaš. kakaa, 1 vanilin šećer

za filovanje i sirup:

300 g marmelade od kajsija, 600 g šećera, 350 ml vode, sok i korica od po 2 limuna i narandže, 250 ml ruma

za glazuru i dekoraciju:

100 g čokolade, 60 ml vode, 60 g šećera, malo šarenih Dekor mrvica npr. Dr.Oetker

 

Pripremanje:

1. Penasto umutiti jaja (oko 2 min), dodati šećer i mutiti još 2 minuta. Zatim umešati brašno i prašak za pecivo.
2. Onda u zavisnosti od boje, dodavti u žuti biskvit puding od vanile i bourbon vanilin šećer, u braon kakao, puding od čokolade i vanilin šećer i u crveni puding od maline i ekstrakt.
3. Kore peći posebno jednu za drugom, na oko 180*C, oko 13 minuta. Peći u plehu vel. 26cm.
4. Kore ohladiti , pa ih zatim izrezati kao na slikama . Srednji krug je oko 18 cm, a najmanji oko 7,5 cm.

1    2   3


5. Za sirup pomešati sve sastojke sem ruma i pustiti da provriju. Zatim procediti i ohladiti, pa umešati rum. Treba da bude oko 1,5 l sirupa.
6. Na tanjir za torte staviti prvu koru šarenih krugova i uokviriti obodom forme, pa naliti sa oko 500 ml sirupa, premaztai sa pola marmelade, zatim staviti drugu koru šarenih krugova, vodeći računa da onaj krug ispod ne bude iste boje, pa uraditi isto.
7. I na karaju staviti treću koru šarenih krugova, takođe voditi računa o boji, pa naliti ostatkom sirupa. Tortu ostaviti da miruje preko noći u frižideru.
8. Sutradan, napraviti glazuru: pomešati navedene sastojke i otopiti. Ohladiti i naliti preko torte. Za ukras posuti šarenim mrvicama.

«Prethodni   1 2 3
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu