Sweets -my irresistible temptations...

« Mozart Kugle | Main | Whisky torta »

Mozart torta
2008/05/13,12:37

Mozart torta by you.

za biskvit:

4 jaja, 100 g šećera, 1 Bourbon vanilin šećer, 100 g brašna, 75 g gustina, 2 kšč. praška za pecivo, oko 50 ml ruma ili konjaka

za čokoladni fil:

500 ml slatke pavlake, 100 g mlečne čoklade, 150 g nugata ili nutelle, 50 g ribane gorke čokolade (70% kakaa)

za fil od pistaća:

150 ml slatke pavlake, 100 g bele čokolade, 70 g mlevenih pistaća, 25 g seckanih pistaća, malo zelene boje

za gornji sloj i ukrašavanje:

150 - 200 g marcipana, 70 g šećera u prahu, 50 g ribane gorke čokolade (70% kakaa), mleveni pistaći i ulupana sl. pavlaka

pripremanje:

1. Za biskivit čvrsto ulupati belanca sa šećerom i vanilin šećerom. Muteći dodavati jedno po jedno žumance. Zatim umešati prosejanu mešavinu brašna, praška za pecivo i gustina. Biskvit peći u formi vel. 26cm, na 175*C, oko 30 minuta.
2. Ohlađeni biskvit prerezati na 3 jednake kore, i dobro ih pokapati rumom ili konjakom.
3. Za crni fil u mlaku pavlaku dodati čokoladu i nugat, pustiti da se rastopi. Dobro ohladiti, a zatim čvrsto ulupati, i dodati ribanu gorku čokoladu.
4. Za fil od pistaća u mlakoj pavalaci rastopiti belu čokoladu. Dobro ohladiti i čvrsto ulupati, pa dodati pistaće i po želji malo zelene boje.
5. Donju koru premazati zelenim filom. Preklopiti srednjom, premazati sa pola čokoladnog fila, staviti gornju koru, lagano pritisnuti i premazati celu tortu ostatkom čokoladnog fila.
6. Marcipan izmesiti sa šećerom u prahu i razvaljati ga u veličini torte. Iseći ga na 16-ine, a 8 delova do pola zaviti. Poređati delove po torti, kao na slici. Obod torte posuti gorkom čokoladom. Od ostatka čokolade iscrtati violinkse ključeve, i poređati ih po torti. Takođe ukarsiti ulupanom slatkom pavlakom i posuti mlevenim pistaćima.

Mozart Cake by you.

Komentari

Comment Icon

dragan

Posted by: smiljana at 2009/02/12, 21:23
Comment Icon

Torta izgleda odlicno. A znam i de je isto tako ukusna. Mmmmmm.

Posted by: klementina at 2012/01/20, 15:31
Comment Icon Hvala

Iskopirala sam tvoj recept prije 5 godina, ako je verovati datumu fajla u kojem sam ga našla. Čisteći moj kompjuter (stari je i nema dovoljno memorije), naletila sam na njega prije Nove godine. Zvučalo je vrlo primamljivo pa sam odlučila da ga probam. Problem je bio što sam imala puno gostiju pa je torta nestala u času, a ja nisam probala niti komadić. Morala sam je ponovo napraviti nakon par dana da bih shvatila zašto se toliko svima svidela. Sada mi je jasno. Problem je nastao kada sam odlučila da ti se zahvalim. Recept sam iskopirala ali ne i adresu tvoga bloga. Na kraju sam te uspela pronaći preko Gugla. Samo sam htela poslati jedno veliko hvala.

Posted by: Linda at 2018/01/25, 18:10
Dodaj komentar





Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu