za beli biskvit: 5 belanaca, 250 g šećera, aroma limuna Dr.Oetker, 1 kašičica praška za pecivo /// za žuti biskvit: 5 žumanaca, 2 cela jaja, 1 vanilin-šećer, 60 g šećera u prahu, 60 g brašna /// za filovanje: 350 ml slatke pavlake, 2 kašičice instant-kafe, 1 vanilin šećer, 1 kremfix / i još: 1 kesica šlag-pene, 130 ml hladnog mleka
Belanca čvrsto ulupati, uz postepeno dodavanje šećera. Mutiti sve oko 10 minuta. Na kraju umešati aromu i prašak za pecivo. Staviti masu u pleh vel. 35x28cm Peći na 130*C, oko 1 sat.
Ulupati žumanca sa jajima. Dodati šećere. Kada masa postane veća, čvrsta i penasta polako umešati brašno. Peći u istom plehu oko 15 min.
Obe kore ohladiti. I obe uzdužno izrezati na po 6 jednakih traka.
Ulupati pavlaku sa v. šećerom, kafom i kremfixom.
Na tanjir poređati tri različite trake jednu do druge, pa staviti fil, pa opet poređati trake, dobro zbijene i to ponovite dok ne utrošite fil i biskvit, tako da na kraju bude biskvit.
Kolač sa svih strana premažite ulupanim šlagom i ukrasiti.
za testo (pleh vel. 26cm): 100 g maslaca, 100 g šećera, 1 vanilin šećer, 2 jaja, 100 g brašna, 1 kašičica praška za pecivo, oko 500 g višanja iz kompota /// za kremu i dekoraciju: 1 puding od vanile, 500 ml mleka, 6 kaš. šećera, 1 pak. (10g) želatina, 200 ml likera od jaja, 250 ml slatke pavlake /// i još: 1 šlag-pena, malo likera od jaja, čokoladni ukrasi
Umutiti maslac sa šećerom. Dodati jedno po jedno jaje. Umešati brašno sa praškom za pecivo. Testo staviti u pleh i poređati višnje odozgo. Ispeći.
Potopiti žekatin u malo vode. Skuvati puding sa šećerom, skinuti s vatre i umešati stvrdnuti želatin. Masu pustiti da se ohladi povremeno promešajući.
Kad se masa ohladi umešati liker, pa zatim i čvrsto ulupanu pavlaku.
Ohlađeni kolač uokviriti obodom forem i preko staviti krem, poravnati i ostaviti da se steže oko 3 sata.
Zatim ukloniti obruč i ukrasiti po površini likerom, šlagom i čokoladnim ornamentima.
za kore: oko 250 g lisnatog testa (npr. Wawelka), oko 50 g listića badema, 3 kašike šećera, po malo ribane korice narandže, 1 belanac /// za fil: 1 pak. (10g) želatina, crvenog, 300 g mešanog crvenog voća (npr. višnje, maline, ribizle, jagode...), 130 g šećera u prahu, 1 žumanac, 200 ml slatke pavlake, malo ribane korice narandže /// za dekoraciju: 50 g ribane bele čokolade, ... dekor ruže i listovi (Schwartau, npr.)
pripremanje:
Odmotajte razvaljano lisnato testo, a ukoliko nemate takvo, sami ga razvaljajte. Izrežite 3 jednaka srca, vel. oko 22 cm.
Položite ih na pleh sa papirom, pa premazati belancem i posuti bademima, šećerom i ribanom koricom narandže.
Srca peći u zagrejanoj pećnici dok fino ne porumene.
Za krem potopiti želatin. Voće ispasirati i procediti. U dobivenu kašu umešati žumanac, šećer i otopljeni želatin. Čim masa počne da se želira dodati ulupani pavlaku i naribanu koricu narandže.
Krem staviti u špric i obilno nafilovati svaku koru, poređati ih jednu na drugu. Odozgo posuti ribanom belom čokoladom i ukrasiti ružama.
za testo: 4 jaja, 200 g maslaca, 180 g šećera, 1 vanilin šećer, 100 g čokolade, 1 kašičica praška za pecivo, 130 g brašna, 130 g pečenih, mlevenih lešnika, 1 kašičica cimeta, 4 kašike višnjevače (evl. maraschino), 400 g očišćenih višanja-marela ili trešanja (po mogućstvu svežih)
Pripremanje:
Penasto ulupati žumanca, maslac, 80 g šećera i vanilin šećer, umešati otopljenu čokoladu. Dodati sneg od belanaca i preostalog šećera.
Malo po malo dodavati prašak za pecivo sa brašnom i lešnicima. Umešati cimet i alkohol. Na kraju dodati i višnje i lagano izmešati.
Masom napuniti formu vel. 26cm i peći u zagrejanoj pećnici na 180*C, oko 50-55 minuta.
Gotov kolač dok je još vruć po želji posuti ribanom čokoladom i ukrasiti kandiranim trešnjama.
sastojci:
za koru i natapanje: 125 ml vode, sok os 1 narandže, sok od 1/2 limuna, 100 g šećera, 125 ml ruma, 400 g piškota (oko 70 kom.) /// za fil: 1 pak. kreme za torte od vanile -Dr.Oetker, 300 ml mleka, 50 ml likera od jaja, 50 g mlevenih lešnika, 100 g maslaca, 150 g šećera u prahu /// za ukrašavanje: 250 ml slatke pavlake, 1 kašičica šećera, 1 vanilin šećer, 1 kremfix, oko 12 piškota, oko 50 g otopljene čokoladne glazure
pripremanje:
1. Prokuvati vodu sa sokovima i šećerom, dodati rum i ohladiti. Pripremiti piškote i obruč forme za tortu vel. 26 cm. 2. Umutiti fil po uputstvu sa pakovanja, pa izmešati sa ulupanim maslacem i šećerom. Na kraju umešati liker i lešnike. 3. Na tanjir staviti obod forme, dole poređati 1 red natopljenih piškota, pa premazatiu sa pola krema, ponovo naneti sloj od piškota, pa ostatak krema, i na kraju prekriti piškotama. Ostaviti na hladnom oko 4 sata. 4. Ulupati pavlaku sa šećerima i kremfixom, premazati odozgo i ukrasiti uz pomoć šprica. 5. Piškote prepoloviti i do pola ih umakati u glazuru, ređati na foliju i kad se stegne poređati ih po torti.
sastojci:
za testo: 3 žumanca, 3 kaš. vrele vode, 80 g šećera u prahu, 1 Bourbon vanilin-šećer, 3 belanca, malo soli, po 50 g brašna i gustina, malo praška za pecivo /// za nadev: 1 konz. kompota od krušaka, 1 preliv za torte, 250 ml soka od krušaka, šećer po ukusu, malo limunovog soka /// za 'Mousse': 250 g gorke čokolade, 4 žumanca, 60 g šećera u prahu, 1 čašica ruma, 250 ml slatke pavalke, 4 belanca, 3 kremfixa /// za dekoraciju: 50 g ribane mlečne čokolade, čokoladni dekor ornamenti Schwartau
pripremanje:
1. Penasto ulupati žumanca sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati čvrst sneg od belanaca i brašno izmešato sa gustinom i praškom za pecivo. Masu staviti u formu vel. 26cm, i peći na 180*C, oko 20 minuta. 2. Narezati kruške. Skuvati preliv za torte sa sokom po uputstvu sa pakovanja. Kruške poređati po biskvitu i preliti želeom. Ostaviti da se hladi. 3. Za to vreme otopiti čokoladu. Žumanca izlupati sa šećerom u prahu i rumom. Dodati čokoladu jako mešajući. Zatim umešati čvrsto ulupanu pavlaku i čvrst sneg od belanaca. Umešati i kremfix. 4. Krem naneti preko krušaka i ostaviti da se dobro stegne oko 4 sata. Posuti čokoladom i ukrasiti.
za testo: 4 belanca, 125 g maslaca, 1 vanilin šećer, 4 žumanca, 50 g brašna, 1 prašak za pecivo, 10 g kakaa, 75g mlevenog lešnika, 100 g ribane čokolade /// za nadev: 3,5 banane, 600 ml slatke pavlake, 120 g šećera u prahu, 1 vanilin šećer, 1,5 kes. želatin-fixa, 70 g seckane čokolade.
pripremanje:
Čvrsto ulupati belanca. Masnoću penasto umutiti sa šećerom, vanilin šećerom i žumancima. Lagano umešati brašno, pr. za pecivo, kakao, lešnike i čokoladu. Dodati i belanca muteći srednjom brzinom. Masu staviti u pleh za pečenje vel. 26 cm. Peći na 190*C, oko 30 minuta. Gotovu koru ohladiti. Do pola je izdubiti, pritom ostavljati slobodnu ivicu oko 1cm. Izdubljeni biskvit izmrviti. Banane prepoloviti po dužini i njima ispuniti udubljenje u biskvitu. Ulupati pavlaku sa šećerom i želatin-fixom i dodati čokoladu. Krem kupolasto naneti preko banana. Zatim sve dobro prekriti mrvicama od biskvita.
« | Januar 2021 | » | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |