Sweets -my irresistible temptations...

Kolač od sira sa višnjama
2008/05/12,22:43

Cherry Cheesecake by you.

za testo:

220 g brašna, 75 g sitnog šećera, 1,5 kašičica praška za pecivo, 100 g maslaca, 1 jaje, ribana korica limuna

za nadev:

1 tegla višanja, 1/2 kg svežeg sira, 150 ml slatke pavlake, 170 g šećera, 1 vanilin šećer, korica 1 limuna, 4 jaja, 1 puding od vanile     -i još: 70 g mlevenog, neguljenog badema, 1 kašika šećera, malo cimeta.

pripremanje:

1. Umesite od navedenih sastojaka glatko testo. Ostaviti ga u hladnjaku oko pola sata.
2. Umeđuvremenu napraviti nadev. Izmutiti žicom sir sa pavlakom, šećerom, jajima, pudingom i aromama.
3. 2/3  testa razvaljati na dno forme vel. 26cm, od ostatka formirati obod visine oko 4 cm. Izmešati bademe sa šećerom i začinima, time posuti podlogu blago pritisnuti "slika1"              4. Preko pažljivo naneti pola fila, poređati deo višanja, premazati ostatkom fila, a ostale višnje lagano utisnuti u fil "slika2"                                                                                         5. Peći na donjoj trećini pećnice na oko 180 st., oko 45-50 minuta. Gotov kolač ostaviti 10 min u isključenoj pećnici, zatim ga izvaditi i posuti šećerom u prahu.

1.   2.

 

Chocolat Pavot
2008/05/12,22:16

Chocolat Pavot -homemade by you.

za oko 15 komada:

100 g gorke čokolade za kuvanje, oko 15 papirnatih korpica (vel. oko Ø 3cm)

za fil:

60 g maslaca, 50 g bele čokolade, 3 kašike mleka u prahu, 3-4 kašike finog šećera u prahu, 3-4 kašike penušavog belog vina, 1 kašičica maka u zrnu *i još: oko 60 g extra mlečne čokolade

pripremanje:

1. Čokoladu otopiti nad vodenom parom. Korpice premazati iznutra čokoladom i ostavite ih da se stegnu. Zatim odstranite papir, kako biste dobili korpicu.
2. Za fil ulupati omekšali maslac sa otopljenom, ohlađenom belom čokoladom, šećerom i mlekom u prahu. Na kraju umešati penušavo vino i mak.
3. Fil stavite u špric u njime puniti korpice slika1.Poravnati i ostaviti ih da se dobro stegnu u hladnjaku.
4. Od otopljene mlečne čokolade, uz pomoć kalupa ili ručno, napraviti dekorativne pločice za odozgo. Praline okrenuti naopako i uz pomoć malo krem ili preostale čokolade nalepiti pločice slika2 od mlečne čokolade. Držati na hladnom

1.  2.

MARCIPAN masa -homemade
2008/05/12,15:24

3450816171_66746aa29d_o by you.

sastojci za 200 - 250 g marcipana:

100 g sirovog badema, 100 g šećera u prahu, gusti šećerni rastvor (1:1) -po potrebi, malo arome gorkog badema

pripremanje:

1. Staviti badem u posudu sa vrelom vodom i ostavite ga oko 15 min. Skinuti mu kožicu, obrisati suvom krpom i ostaviti da se sući preko noći. Za marcipan je bitno da je badem pri mlevenju skroz suv, jer se bolje melje. Za šećerni rastvor pomešati 50g šećera i 50 ml vode, staviti da masa proključa, a onda je dobro ohladiti. Pripremiti sastojke slika1

2. Mlevenje badema: Pripremljen badem sameljite 2 puta u vodenici za mlevenje oraha. Nakon toga pomešati ga sa šećrom u prahu slika2 . Mleveni badem i šećer u prahu izmešati kašikom, mešavinu staviti u aparat za pasiranje ili aparat za mlevenje kafe, neka se melje oko 2-3 min., odnosno dok se ne dobije fini prah.

3. Sada dobiveni prah izručiti u činiju, dodati aromu i naliti sa malo rastvora
slika3 ,krenite da mesite rukom kao testo, uz dolivanje rastvora po potrebi.

4. Mesite dok ne dobijete masu identičnu marcipanu slika4 ,ukoliko je masa malo tvrđa nego što vam se čini ili se raspada i roni doliti još malo rastvora, a ukoliko je mekša i lepi se dodati još malo šećera u prahu.
Dakle masa treba da bude glatka, jednolična i da se ne lepi pri mešenju.

1.  2.  3. 

4.

    SAVETI:

  • Ukoliko ne biste da ostavljate badem preko noći da se suši možete ga prosušiti u pećnici na 50*C, oko 10 min, ili ga ostaviti još malo duže da se ispeče, pa napravite marcipan od pečenog badema (to je ova tamnija veknica na slici).
  • Ukoliko vam se učini da je mlevenje badema lakše uz pomoć blendera ili mašine za pasiranje, nikako to ne radite jer ćete ga skroz ispasirati i kasnije će marcipan početi da ispušta masnoću, što onemogućava mešenje i oblikovanje.
  • Šarena punč-torta
    2008/05/12,14:04

    Spottily Cake by you.

    Sastojci za 12 osoba:

    za biskvit:

    3x po 3 jaja, 3x po 3 kaš. šećera, 3x po 3 kaš. brašna, 3x po 1 kšč. parška za pecivo

    tome dodati:

    *za žuti biskvit:* 1 puding od vanile, 1 Bourbon vanilin šećer

    *za crveni biskvit:* 1 puding od maline, 1/2 bočice extrakta od maline

    *za braon biskvit* 1 puding od čokolade, 2 kaš. kakaa, 1 vanilin šećer

    za filovanje i sirup:

    300 g marmelade od kajsija, 600 g šećera, 350 ml vode, sok i korica od po 2 limuna i narandže, 250 ml ruma

    za glazuru i dekoraciju:

    100 g čokolade, 60 ml vode, 60 g šećera, malo šarenih Dekor mrvica npr. Dr.Oetker

     

    Pripremanje:

    1. Penasto umutiti jaja (oko 2 min), dodati šećer i mutiti još 2 minuta. Zatim umešati brašno i prašak za pecivo.
    2. Onda u zavisnosti od boje, dodavti u žuti biskvit puding od vanile i bourbon vanilin šećer, u braon kakao, puding od čokolade i vanilin šećer i u crveni puding od maline i ekstrakt.
    3. Kore peći posebno jednu za drugom, na oko 180*C, oko 13 minuta. Peći u plehu vel. 26cm.
    4. Kore ohladiti , pa ih zatim izrezati kao na slikama . Srednji krug je oko 18 cm, a najmanji oko 7,5 cm.

    1    2   3


    5. Za sirup pomešati sve sastojke sem ruma i pustiti da provriju. Zatim procediti i ohladiti, pa umešati rum. Treba da bude oko 1,5 l sirupa.
    6. Na tanjir za torte staviti prvu koru šarenih krugova i uokviriti obodom forme, pa naliti sa oko 500 ml sirupa, premaztai sa pola marmelade, zatim staviti drugu koru šarenih krugova, vodeći računa da onaj krug ispod ne bude iste boje, pa uraditi isto.
    7. I na karaju staviti treću koru šarenih krugova, takođe voditi računa o boji, pa naliti ostatkom sirupa. Tortu ostaviti da miruje preko noći u frižideru.
    8. Sutradan, napraviti glazuru: pomešati navedene sastojke i otopiti. Ohladiti i naliti preko torte. Za ukras posuti šarenim mrvicama.

    «Prethodni   1 2 3 4 5 6 7 8
     
    Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu