sastojci:
150 g brašna, malo praška za pecivo, 70 g šećera, 1 vanilin šećer, 80 g mekanog maslaca, 1 kašika hladne vode /// za biskvitno testo: 4 jaja, 170 g šećera, 1 vanilin šećer, 100 g brašna, 1 kčš. praška za pecivo, 25 g gustina, 15 g kakaa, 25 g ribane čokolade /// za filovanje: 3 kaš. džema od narandže, 3 kaš. soka od narandže, 340 g kompota od ananasa, 100 ml soka od ananasa, 250 ml mleka, 1,5 kesica pudinga od vanile, i još: 1 želatin, 750 ml slatke pavlake, 100 g šećera, 1 vanilin šećer, 50 g ribane gorke čokolade /// za čokoladna jaja: oko 70 ml likera od jaja, 130 g mlečne čokolade, oko 30 g bele čokolade, malo seckanih pistaća
pripremanje:
1. Od navedenih sastojaka umesiti glatko testo. Po potrebi ga ostaviti da malo odstoji na hladnom mestu. 1/3 testa razvaljati i modlicama vaditi oko 16 Uskršnjih motiva. Ostatak testa razvaljati i staviti na dno okrugle forme vel. 26cm, izbosti ga na par mesta viljuškom. .Peći na oko 190*C, podlogu 12 min, a figurice oko 6 minuta.
2. Za biskvit mutiti jaja oko 1 min zatim dodavati muteći malo po malo šećer i vanilin šećer, i onda mutiti još 2 minuta. Dodati izmešane brašnaste sastojke, pažljivo izmešati i umešati čokoladu. Peći u formi vel. 26cm, na 180*C, oko 25 minuta.
# Biskvit ohladiti, i izdubiti ga ka na .Skuvati puding sa sokom i mlekom i 5 kaš. šećera. Dodati naseckani i oceđeni ananas.
3. Podlogu posuti sokom od narandže i premazati džemom, .Odozgo staviti izdubljeni biskvit, i premazati ga iznutra filom od ananasa.
4. Potopiti želatin, pavlaku čvrsto ulupati sa šećerima. Zagrejati malo soka od ananasa i u njemu rastopiti želatin. Pre nego da dodate želatin u pavlaku izmešajte ga prvo sa 3 kaš. pavalke, pa onda sve zajedno umešati u preostalu pavlaku. Dodati ribanu čokoladu.
5. 3/4 kreme naneti preko fila od ananasa i poravnati. Ostatkom kreme premazati obod torte. Ostaviti tortu da se hladi oko 2 sata.
6. Ostatke izdubljenog biskvita izmrviti i izmesiti sa likerom od jaja, .Od ove mase oblikovati jaja. Prelivati ih otopljenom mlečnom čokoladom, a kada se stegne poprskati ih belom čokoladom.
7. Figurice od prhkog testa po želji ukrasiti i poređati ih uz obod torte, jaja poređati odozgo. Po želji posuti seckanim pistaćima.
sastojci:
100 g gorke čokolade, 60 g otopljenog maslaca, 4 jaja, odvojenih, 3 kaš. vrele vode, 100 g šećera, 1 vanilin šećer, 100 g brašna, 1/2 kašičice praška za pecivo /// za filovanje: 60 g gorke čokolade, 3 čaše (po 200 ml) slatke pavlake, 3 kaš. šećera u prahu, 100 ml likera od jaja, 1 Bourbon vanilin šećer, 1 kremfix /// za dekoraciju: oko 250 g marcipana, 70 g šećera u prahu, 2 kaš. limunovog soka, malo seckanih pistaća, malo zelene boje
pripremanje:
1. Čokoladu otopiti. Žumanca penasto umutiti sa vrelom vodom, šećerom i vanilin šećerom. Umešati čokoladu.
2. Belanca čvrsto umutiti sa malo soli, pa dodati u masu od žumanaca. Brašno izmešati sa praškom za pecivo i prosejati preko belanaca. Zatim dodati i otopljeni maslac i sve zajedno lagano sjediniti.
3. Masu staviti u okruglu formu vel. 26cm i peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 180*C, oko 20-25 minuta. Kratko prohladiti u formi, pa biskvit izvaditi, ukoniti papir i pustiti da se dobro ohladi, najmanje 2 sata. Zatim biskvit jednom vodoravno preseći.
4. Otopiti čokoladu za fil (odvojiti 1 kašičicu za dekoraciju). 2 čaše slatke pavlake ulupati sa šećerom u prahu, pa umešati čokoladu. Donju koru premazati kremom od čokolade, pa kašikom utisnuti 2 kruga, a njih ispuniti likerom od jaja . Preklopiti gornjom korom i lagano pritisnuti.
5. Presotalu slatku pavlaku čvrsto ulupati sa kremfixom i vanilin šećerom. Ovom kremom premazati tortu odozgo i sa strane.
6. Marcipan razvaljati u krug vel. oko 32 cm. Njime obložiti tortu i pažljivo utisnuti sa strane, a ostatke odseći . Ostatke izmesiti i obojiti ih zelenom bojom.
7. Za dekoraciju napraviti gustu masu od šećera u prahu i vode, staviti masu u fišek sa tankim otvorom, isto uraditi i sa preostalom čokoladom.
8. Čokoladom iscrtati drvo, a belom masom iscrtati tufne po drvetu i sa strane. Okolo posuti pistaćima. Obojeni marcipan razvaljati i modlom vaditi leptire, poređati ih po obodu torte.
sastojci:
40 g gorke čokolade, 100 g bele čokolade /// za fil: 400 ml mleka, 100 ml slatke pavlake, malo ruma, 1 pak. Galetta pudinga bez kuvanja od čokolade, čokoladni ukrasi od bele čokolade, malo kakaa /// i još: šablon u vidu cveta, 3 isečena kruga od kese, Ø16cm, 3 čaše
pripremanje:
1. Rastopite čokolade odvojeno. Crnu staviti u mali špric sa tankim otvorom. Na krugovima od kese razmazati belu čokoladu. Uz pomoć šprica iscrtati mrežaste šare crnom čokoladom.
2. Čaše (npr. od Linolade ili Nutelle), okrenuti naopako. Pažljivo preko njih staviti iscrtane krugove. ostaviti ih da se skroz osuše. Najbolje preko noći.
3. Po uputstvu sa pakovanja pripremiti krem. Ali u ovom slučaju sa melkom, pavlakom i rumom,.
4. Dekorisati tanjir za serviranje kakaom i šablonima u vidu cveta. Korpice skinuti sa čaša i pažljivo ukloniti kesu, napuniti ih kremom i staviti na tanjir. Ukrasiti po želji i servirati hladno!
za biskvit:
5 jaja, 100 g šećera, malo soli, 5 kašika vruće vode, 250 g mak-mase za kolače, 200 g brašna, 2 kašičice praška za pecivo
za krem:
10 listova belog želatina, 750 g svežih jagoda, 100 g šećera, ribana korica limuna, 250 g jogurta, 400 ml slatke pavlake, za šlag
za dekoraciju:
100 g bele čokolade, 200 g svežih, krupnijih jagoda
pripremanje:
1. Jaja, šećer, so i vodu penasto mutiti najjačom brzinom oko 8 minuta. Umešati mak. Zatim dodati brašno sa praškom za pecivo. Sve sjediniti, pažljivo mešajući.
2. Izrezati 5 krugova (vel. 26cm) od papira za pečenje, i svaki premazati testom. Zatim staviti na dno forme za toru i ispeći korice jednu za drugom na 190*C, po 10-12 minuta.
3. Sitno naseckati 250 g jagoda, ostatak ispasirati. Potopiti, a zatim rastopiti želatin, dodati ga u ispasirane jagode. Umešati i šećer, jogurt i naseckane jagode. Čim masa počne da se želira umešati čvrsto ulupanu slatku pavalku.
4. Zatim ovim filom isfilovati korice i poređati ih jednu na drugu. poravnati odozgo i sa strane.
5. Otopiti čokoladu i razmazati je po hladnoj staklenoj površini ili mermernoj ploči. Čim se stegne naribati je špahtlom. Tortu ukrasiti čokoladnim strugotinama i prepolovljenim jagodama.
za biskvit:
5 jaja, 100 g šećera, 1 vanilin šećera, 100 g brašna
za natapanje:
1/8 l viskija, 1/8 l jake kafe, 2 kašike šećera
za premazivanje:
1/4 l slatke pavlake, 2 kašike šećera u prahu, 1 kremfix, malo kakaa za dekoraciju
pripremanje:
1. Kremasto umutiti jaja, šećer i vanilin šećer .Dodati brašno i lagano promešati. Masu staviti da se peče u formu za torte veličine 24cm. Poravnati i peći na 180*C, oko 35 minuta.
2. Za natapanje pomešati viski, hladnu kafu i šećer, pa mešati dok se šećer ne rastopi. Ohlađenu koru izbosti nekoliko puta kuhinjskom iglom i naliti sirupom sl.1
3. Umeđuvremenu umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu i kremfixom. Njome premazati koru i poravnati.
4. Za dekoraciju od papira za pečenje izrezati krug u veličini torte. Na njemu iscrtati talasaste linije, a zatim iseći trake. Svaku drugu traku staviti preko kreme u određenom razmaku. Posuti kakaom međuprostor. Ukloniti trake sa kreme kako bi ostale šare od kakaa sl.2
za biskvit:
4 jaja, 100 g šećera, 1 Bourbon vanilin šećer, 100 g brašna, 75 g gustina, 2 kšč. praška za pecivo, oko 50 ml ruma ili konjaka
za čokoladni fil:
500 ml slatke pavlake, 100 g mlečne čoklade, 150 g nugata ili nutelle, 50 g ribane gorke čokolade (70% kakaa)
za fil od pistaća:
150 ml slatke pavlake, 100 g bele čokolade, 70 g mlevenih pistaća, 25 g seckanih pistaća, malo zelene boje
za gornji sloj i ukrašavanje:
150 - 200 g marcipana, 70 g šećera u prahu, 50 g ribane gorke čokolade (70% kakaa), mleveni pistaći i ulupana sl. pavlaka
pripremanje:
1. Za biskivit čvrsto ulupati belanca sa šećerom i vanilin šećerom. Muteći dodavati jedno po jedno žumance. Zatim umešati prosejanu mešavinu brašna, praška za pecivo i gustina. Biskvit peći u formi vel. 26cm, na 175*C, oko 30 minuta.
2. Ohlađeni biskvit prerezati na 3 jednake kore, i dobro ih pokapati rumom ili konjakom.
3. Za crni fil u mlaku pavlaku dodati čokoladu i nugat, pustiti da se rastopi. Dobro ohladiti, a zatim čvrsto ulupati, i dodati ribanu gorku čokoladu.
4. Za fil od pistaća u mlakoj pavalaci rastopiti belu čokoladu. Dobro ohladiti i čvrsto ulupati, pa dodati pistaće i po želji malo zelene boje.
5. Donju koru premazati zelenim filom. Preklopiti srednjom, premazati sa pola čokoladnog fila, staviti gornju koru, lagano pritisnuti i premazati celu tortu ostatkom čokoladnog fila.
6. Marcipan izmesiti sa šećerom u prahu i razvaljati ga u veličini torte. Iseći ga na 16-ine, a 8 delova do pola zaviti. Poređati delove po torti, kao na slici. Obod torte posuti gorkom čokoladom. Od ostatka čokolade iscrtati violinkse ključeve, i poređati ih po torti. Takođe ukarsiti ulupanom slatkom pavlakom i posuti mlevenim pistaćima.
za kuglice i prelivanje (oko 16 kom.):
200 g marcipana, 50 g mlevenih zelenih pistaća, 70 g nugata, 100 g gorke čokolade
pripremanje:
1. Podeliti marcipan na dva dela, u jedan dodati pistaći i izmesiti sl.1.
2. Napraviti kuglice od nugata, i male udubljene pločice od obe vrste marcipana, sl.2 i sl.3, i formirati kuglice.
3. Preliti ih čokoladom i ostaviti ih da se suše.
* Ukoliko nemate kupovni nugat, napravite ga od 100g nutelle i 60g mlevenih lešnika.
« | Oktobar 2023 | » | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |