Sweets -my irresistible temptations...

'Mandella' torta
2008/09/23,17:30
'Mandella' Cake by you.

sastojci za testo: 6 žumanaca, 40 + 80 g šećera, ribana korica pola limuna, 4 belanaca, 80 g brašna, 20 g gustina, malo praška za pecivo, 120 g mlevenih, ljušćenih badema /// za nadev: 350 g marmelada od jagoda /// za sloj od badema: 6 žumanaca, 100g šećera, 400 g marcipana, 1 kašika ruma, 1 belanac /// dekoracija: po ca. 16 kom. oljuštenih, celih badema i kandiranih trešanja (crvenih), 80 g listića badema

pripremanje:

1. Umutiti žumanca sa šećerom (40g), 3 kaš. mlake vode i lim. koricom u penastu kremu. Čvrsto ulupati belanca sa šećerom (80g). zatim mase spojite.   2. Dodati brašno, badem i ostale satojke, masu staviti u pleh vel. 26cm i peći na 180*C, oko 20 minuta.   3. Ohladiti i prerezati na 3 kore. Dve premazati marmeladom.   4. Umutiti marcipan sa žumancima, šećerom i rumom. U pola mase dodati belanac. Time premazati treću koru.   5. Ostatak mase staviti u špric i mrežasto izšpricati odozgo. Zapeći sve dok ne porumeni. Onda ohladiti i ovu koru staviti preko druge kore.   6. Obod torte premazati marmeladom i posuti popečenim listićima badem, ukrasiti odozgo celim bademima i kandiranim trešnjama.

Sirni kolač sa jabukama
2008/09/22,12:32
Apple-Cheese cake by you.

za prhko testo: 150 g brašna, 1/2 kašičice praška za pecivo, 75 g šećera, 1 bourbon vanilin šećer, 1 jaje, 75 g maslaca, 100 g mlevenog badema (neguljenog, pečenog) /// za nadev od sira i jabuka: 1 kg jabuka, 150 g šećera, 1 pudinga od vanile, 350 g sira, 2 jaja, 2 fl. limun-arome ili ribane korice, 1 ravna kašičica praška za pecivo, 25 g seckanih pistaća

pripremanje:

1. Za fil, jabuke oljuštit, očistiti i narezati na listiće. Pomešati ih sa šećerom i vanilin šećerom i prodinstati dok ne omekšaju. Staviti ih na sito da se dobro ohlade i ocede (najbolje preko noći).
2. Za testo pomešati sve navedene sastojke i umesiti glatko testo. Dobro podmazati formu za 'srneća leđa' (vel. 30x11cm) i posuti je brašnom. 
3. Razvaljati malo više od polovine testa i njime obložiti formu iznutra. 
4. Za fil izmešati sir sa jajima, pudingom, šećerom i aromom, pa dodati jabuke i pistaće, sve izmešati i dobivenim nadevom ispuniti obloženu formu.
5. Ostatak testa razvaljati u pravougaonik vel. 30x11cm, pa njime prekriti fil.
6. Kolač peći u zagrejanoj pećnici na 180*C, oko 45-50 minuta. Nakon pečenje ostaviti da se prohladi u formi, a onda ga izvadite i pospite šećerom u prahu.

Spekulaas Krem-puding
2008/09/17,19:40

sastojci za 4 dezertne čaše:

500 ml mleka, 5 kašika šećera, 3 kašike braon šećera, 1 kes. pudinga od karamele sa komadićima keksa Dr.Oetker, 350 ml biljne pavlake za šlag Meggle, oko 100 ml ruma, 1 pak. Spekulaas keksa sa cimetom Bambi, čokoladni ornamenti Schwartau (za dekoraciju) 

pripremanje:

Skuvati puding po uputstvu sa pakovanja. Prekriti ga folijom i ostaviti da se skroz ohladi. Pavlaku ulupati i izmešati sa pudingom. Dno dezertnih čaša prekriti slomljenim keksima i dobro ih posuti rumom. Odozgo rasporediti kremu. Posuti mrvljenim keksom i karamel-prelivom. Ukrasiti čokoladnim dekoracijama.

Karo-kolač od maka i ribizli
2008/06/30,15:24
Red Currant - Poppy Cake by you.

sastojci:

5 belanaca, 200 g omekšalog maslaca ili margarina, 150 g šećera, 1 bourbon vanilin šećer, malo ribane korice limuna, 5 žumanaca, 250 g nadeva od maka, 200 g brašna, 1 kes. praška za pecivo, 100 g mlevenog lešnika /// 350 - 400 g crvenih ribizli /// za preliv: 2 kesice preliva za torte, crvenog, 5 kaš. šećera, 400 ml nektara od ribizli ili brusnica, 100 ml vode /// nekoliko grančica ribizli, malo kristal-šećera

pripremanje:

1. Ribizle očistiti, oprati i ostavite ih da se osuše. Od belanaca ulupati čvrst sneg. 
2. Margarin kremasto umutiti pa dodati šećer, vanilin šećer i limunovu koricu. Onda umešati jedo po jedno žumance.
3. Umešati mak. Zatim dodati prosejanu mešavinu brašna i praška za pecivo i sneg od belanaca. Sve lagano izmešati i na kraju umešati i mlevene lešnike.
4. Masu izručiti u pleh od rerne koji ste prekrili papirom, i poravnati. Odozgo poređati ribizle. Peći u zagrejanoj pećnici na 180*C, oko 30 minuta.
5. Zatim kolač izvaditi iz pećnice i ohladiti, ali ne vaditi iz pleha.
6. Izmešati prah za preliv sa šećerom, zatim naliti nektarom i vodom, promešati pa skuvati po uputstvu. Prohladiti i preliti preko kolača. Ostaviti da se dobro stegne.
7. Sada kolač izvaditi iz pleha i narezati na romboide. Ukrasiti grančicama ribizli uvaljanim u kristal-šećer.

Lagana letnja-torta
2008/06/25,15:51

sastojci:

za podlogu: 250 - 300 g keksa, 150 g otopljenog maslaca, 100 g otopljene bele čokolade, mleko po potrebi /// za nadev: 1 kutija Parfe kreme Dr.Oetker, 600 ml hladnog mleka, 3 banane /// za preliv: 200 g višanja -ispasiranih, 200 g šećera, 1 kašika džemfixa 1:1

pripremanje:

1. Keks sitno izmrviti. Zatim dodati maslac, čokoladu i toliko mleka, da dobijete masu koju možete razmazati.
2. Na tanjir staviti papir za pečenje, a preko njega obod forme vel. 28 cm. Zatim ispuniti masom od keksa i poravnati. Staviti u frižider da se hladi.
3. Umutiti parfe kremu po uputstvu sa mlekom. Banane narezati na kolutove. Trećinu kreme premazati po podlozi, zatim preko staviti banane i premazati ostatkom kreme.
4. Ostaviti tortu da se hladi dok se krema ne stegne.
5. Za preliv zavreti višnje sa džemfixom, zatim dodati šećer i kuvati oko 1 min. Ostaviti da se ohladi. Ohlađenim prelivom izšarati površinu torte. 
6. Nakon što se torta dobro ohladi, pažljivo ukloniti obod forme i papir, pa servirati.

Nebeska torta od ribizli
2008/06/25,15:44

3450490203_c793274a11_o by you.

sastojci:

za kore: 8 belanaca, 200 g šećera, 150 g šećera u prahu, 30 g gustina, 100 g mlevenih, neguljenih badema /// za nadev: 1/2 kg svežih ribizli, 1/2 l slatke pavlake, po 3 vanilin šećera i kremfixa, 50 g šećera

pripremanje:

1. Belanca čvrsto ulupati najjačom brzinom, uz dodavanje šećera. Mutiti dalje dok ne dobijete čvrstu kremu. Onda dodati prosejani šećer u prahu, skrob i bademe, pa sve zajedno lagano izmešati.
2. Na 3 papira za pečenje iscrtati tri kruga vel. 24 cm. Masu staviti u špric-vrećicu sa okruglim otvorom i ispuniti dva kruga. Na treći list papira istiskivati male kupice i tako ga ispuniti.
3. Prebaciti na pleh i sušiti kore jednu za drugom na oko 130*C, svaku oko 45 minuta. Ostaviti ih da dobro ohlade, pa ih ukolniti sa papira.
4. Pavlaku ulupati sa šećerom, vanilin šećerom i kremfixom, pa umešati ribizle. Donju koru premazati polovinom nadeva, preklopiti srednjom korom, nju premazati ostatkom nadeva i odozgo staviti zadnju 'šiljatu' koru.
5. Držati u frižideru oko 2 sata. Zatim tortu posuti vanilin šećerom u prahu i ukrasiti ribizlama.

~Fado~ torta
2008/06/25,15:36

sastojci: 

za podlogu: 4 belanca, 15 kaš. šećera, 1 kašičica vinskog sirćeta, 150 g nugata ili nutelle /// za krem: 4 žumanaca, 550 ml mleka, 2 pudinga od vanile, 150 g šećera, 250 g maslaca, 2 šlag kreme od vanile, 150 g čajnog keksa sa čokoladnom glazurom, 100 g čokolade u prahu /// 250 ml slatke pavlake, malo kakaa, preostali keksi

pripremanje:

1. Čvrsto ulupati belanca sa šećerom, na kraju umešati i sirće. Masu staviti u formu vel. 26cm i sušiti koru na oko 100-120*C, oko 1 sat. Zatim izvaditi, ohladiti i premazati omekšalim nugatom.
2. Zavreti mleko sa šećerom. U malo mleka razmutiti puding sa žumancima, pa ubaciti u provrelo mleko. Skuvati i dobro ohladiti. Ulupati maslac, pa malo po malo muteći dodavati puding.
3. Umutiti šlag krem po uputstvu pa lagano mešajući dodavati u krem.
4. Krem podeliti na dva dela. U jedan dodati čokoladu u prahu i smrvljeni keks.
5. Sada podlogu premazati žutim kremom, poravnati, pa premazati čokoladnim kremom. Ostaviti tortu da se oko 3, 5 sata.
6. Izvaditi je iz forme, ukloniti obod i premazati ulupanom pavlakom po površini i sa strane. Okolo posuti kakaom i ukrasiti preostalim keksima.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu