Sweets -my irresistible temptations...

Čokoladni mramorni-kolač
2009/02/14,19:05

Black-white Chocolate Cake by you.

za testo: 300 g maslaca, 250 g šećera, 1 vanilin šećer, 1 bočica arome ruma, 5 jaja, 375 g brašna, 4 ravne kašičice praška za pecivo, 3 pune kašike mleka /// i još: 50 g čokolade u prahu, 3 kašičice kakaa, 20 g šećera, 3 kašike mleka, i  100 g punomlečne čokolade.

pripremanje:

Kremasto ulupati maslac. Dodati šećer, vanilin šećer, aromu i so. Mešajući najjačom brzinom dodavati jedno po jedno jaje.
 Dodati brašno izmešano sa praškom za pecivo. Mutiti srednjom brzinom i po potrebi dodati mleko.
 Pola testa staviti u podmazanu duguljastu formu vel. 30x11 cm. U ostatak dodati čokoladu, kakao, šećer i mleko. Izmešati i staviti preko belog testa. Testa pažljivo izmešati tako da dobijete mramornu šaru.
 Peći u zagrejanoj pećnici na 180*C, oko 60 min. Nakon 15 min pečenja, površinu kolača pažljivo zarezati oštrim nožem po dužiti, da bi ujednačeno pukao.
 Nakon pečenja kolač ohladiti i preliti otopljenom glazurom ili čokoladom.

Sirni kolač sa makom
2009/01/20,20:16

Mohn Käsekuchen by you.

za testo: 375 g brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 75 g šećera, 1 vanilin šećer, 2 jaja, 175 g maslaca /// za nadev od sira: 75 g maslaca, 2 belanca, 750 g svežeg sira, 150 g šećera, 2 žumanca, malo soli, ribana korica 1/2 limuna, 1 puding od vanile ili slatke pavlake /// za nadev od maka: 250 g gotove mase od maka, 2 kaš. meda, 2 jaja, 100 g grožđica

Pripremanje:

 Pomešati navedene sastojke za testo i umesiti fino i glatko testo. 
Za nadev izmešati sir sa žumancima, šećerom, solju i lim. koricom. Umešati čvrst sneg od belanaca i otopljeni maslac. Na kraju umešati puding.
 Za nadev od maka izmešati mak sa navedenim sastojcima.
 Oko 2/3 testa razvaljati na pleh vel. 30x40 cm. Premazati ga filom od sira, pa preko filom od maka. 
Od ostatka testa izrezati trake pa ih poređati preko maka u vidu mreže. 
Peći u zagrejanoj pećnici na 180*C, oko 50 minuta.
 Gotov kolač premazati zagrejanom marmeladom od marelica izmešanom sa malo vode.

Praška torta od višanja
2009/01/13,23:31

P10100j11 by you.

za testo: 4 jaja, 200 g maslaca, 180 g šećera, 1 vanilin šećer, 100 g čokolade, 1 kašičica praška za pecivo, 130 g brašna, 130 g pečenih, mlevenih lešnika, 1 kašičica cimeta, 4 kašike višnjevače (evl. maraschino), 400 g očišćenih višanja-marela ili trešanja (po mogućstvu svežih)

Pripremanje:

 Penasto ulupati žumanca, maslac, 80 g šećera i vanilin šećer, umešati otopljenu čokoladu. Dodati sneg od belanaca i preostalog šećera.
 Malo po malo dodavati prašak za pecivo sa brašnom i lešnicima. Umešati cimet i alkohol. Na kraju dodati i višnje i lagano izmešati.
 Masom napuniti formu vel. 26cm i peći u zagrejanoj pećnici na 180*C, oko 50-55 minuta. 
Gotov kolač dok je još vruć po želji posuti ribanom čokoladom i ukrasiti kandiranim trešnjama.

Bečki kuglof sa slatkom pavlakom
2008/11/26,01:05
Wiener Obers-Gugelhupf by you.

sastojci:

50 g suvog grožđa, malo ruma, 4 jaja, 250 g šećera, 1 vanilin šećer, sok od 1/2 limuna, 4 kašike ruma, 80 g ribane čokolade, 250 g brašna, 1/2 pak. praška za pecivo, 1/4 l slatke pavlake

priprema:

Potopiti suvo grožđe u rum i ostaviti da stoji preko noći. Ulupati žumanca sa 1/3 šećera, vanilin šećerom, lim. sokom i rumom. Od belanaca i ostatka šećera ulupati čvrst sneg. Dodati brašno sa praškom za pecivo. Mešajući dodavati sneg od belanaca. Na kraju umešati i čvrsto ulupanu pavlaku i čokoladu. Masu staviti u podmazan kalup i peći na 180*C, oko 1 sat. Gotov kuglof ohladiti i izvaditi iz forme pa posuti šećrom u prahu. 

Badem-kolač sa narandžama
2008/11/11,21:19

za testo: 250 g brašna, 1 ravna kašičica praška za pecivo, 175 g šećera, 1 vanilin šećer, 50 g griza, na vrh noža cimet, 1/2 kesice Orange-Back (ribane korice narandže), 4 jaja, 125 g otopljenog margarina, 100 ml ulja, 150 g oljušćenih, mlevenih badema /// za filovanje: 250 g džema od narandži /// za posipanje: 50 g listića badema

Prosejati brašno sa praškom za pecivo. Dodati redom ostale sastojke sem badema. Sve dobro mutiti oko 1min. Zatim umešati bademe. Od mase odvojiti 3 pune kašike i staviti ih u špric. Ostatak rasporediti u podmazan pleh vel. 26cm i premazati džemom. Zatim preko špricem istiskivati testo u vidu mreže. Posuti bademima i peći u zagrejanoj pećnici, u donjoj trećini, na 175*C, oko 40 minuta.

Praliné au Chocolat
2008/11/05,19:55

za Praliné (oko 20 kom.):

125 g čokolade, 125 g maslaca, 125 g šećera u prahu, 150 g mlevenih badema, oko 30 ml likera od jaja 'Advokaat' /// za valjanje: po 4 kašike  šećera u prahu, gorkog kakaa, mlevenih pistaća

pripremanje:

1. Sitno izlomiti čokoladu i otopiti je na pari. Zatim dodati maslac i sve sastojke dobro promešati.
2. Šećer u prahu izmešati sa mlevenim bademima i likerom od jaja, pa umešati u masu sa čokoladom.
3. Kašičicom vaditi po malo mase i oblikovati kuglice (Ø 2cm). Kuglice uvaljati u šećer u prahu, kakao i mlevene pistaće. Praline držati u frižideru do serviranja.

''Malakoff" torta
2008/11/03,15:19

Malakoff torta. by you.

sastojci:

za koru i natapanje: 125 ml vode, sok os 1 narandže, sok od 1/2 limuna, 100 g šećera, 125 ml ruma, 400 g piškota (oko 70 kom.) /// za fil: 1 pak. kreme za torte od vanile -Dr.Oetker, 300 ml mleka, 50 ml likera od jaja, 50 g mlevenih lešnika, 100 g maslaca, 150 g šećera u prahu /// za ukrašavanje: 250 ml slatke pavlake, 1 kašičica šećera, 1 vanilin šećer, 1 kremfix, oko 12 piškota, oko 50 g otopljene čokoladne glazure

pripremanje:

1. Prokuvati vodu sa sokovima i šećerom, dodati rum i ohladiti. Pripremiti piškote i obruč forme za tortu vel. 26 cm.   2. Umutiti fil po uputstvu sa pakovanja, pa izmešati sa ulupanim maslacem i šećerom. Na kraju umešati liker i lešnike.   3. Na tanjir staviti obod forme, dole poređati 1 red natopljenih piškota, pa premazatiu sa pola krema, ponovo naneti sloj od piškota, pa ostatak krema, i na kraju prekriti piškotama. Ostaviti na hladnom oko 4 sata.   4. Ulupati pavlaku sa šećerima i kremfixom, premazati odozgo i ukrasiti uz pomoć šprica.   5. Piškote prepoloviti i do pola ih umakati u glazuru, ređati na foliju i kad se stegne poređati ih po torti.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu