Sweets -my irresistible temptations...

Profiteroli sa kremom od badema
2009/04/17,22:56

Profiterole with Almond Crème by you.

za testo: 180 ml vode, 30 g maslaca, 75 g brašna, 15 g gustina, 2-3 jaja, malo praška za pecivo /// za krem: 300 ml mleka, 1 pak. Mandella pudinga od vanile (puding sa seckanim bademima), malo arome badema, 1 žumanac, 85 g mekog maslaca, 120 g šećera u prahu /// 50 g bele čokolade, 50 g tamne čokolade (70% kakaa), 2 kaš. listića badema, 2 kaš. seckanih pistaća

 Zavreti vodu sa maslacem. Izmešati brašno sa gustinom i odjednom dodati u uzavrelu vodu, mešati dok se ne formira grudva.
 U vruću masu umešati jedno po jedno jaje. Kad se masa ohladi umešati prašak za pecivo. Masu staviti u špric i istiskivati male kuglice na pleh. Peći na  200*C, oko 20 minuta.
 Skuvati puding. Ohladiti ga. Ulupati maslac sa šećerom i žumancetom. Dodati ohlađeni puding i sve umutiti. Ovim filovati ohlađene i prepolovljene profiterole. 
Preliti otopljenim čokoladama i posuti pistaćima i listićima badema.

Mousse od bele čokolade s vanilom
2009/04/17,22:53

White Chocolate-Vanilla Mousse by you.

za mousse: 250 ml slatke pavlake, 200 g bele čokolade, 1/2 šipke vanile /// i još: 3 kašičice seckanih pistaća, čokoladni ornamenti, 3 kaš. želea od malina (ribizli, brusnica, jagoda...), 3 kaš. meda

 Raseći vanilu po dužini i staviti je u pavlaku, masu zagrejati, ali voditi računa da ne provri. Izvaditi vanilu.
 Skloniti sa vatre dodati naseckanu belu čokoladu. Mešati sve dok se skroz ne otpoi. Kada masa postane glatka pokriti je folijom i ostaviti da se dobro ohladi. Dok se hladi neko vreme držati i u zamrzivaču.
 Za preliv nad vodemom parom razmutiti voćni žele, umešati med.
 Ohlađenu masu od čokolade ulupati mikserom dok se ne dobije fina penasta krema.
 Krem vaditi uz pomoć dve kašike i formirati 'knedle' i ređati ih na tanjir za serviranje. Pre serviranja posuti pistaćima, i dekorisati čokoladnim ornamentima i prelivom.

 

Choco Ornaments from Schwartau by you.
Kardinal šnite ili Vatikanska torta
2009/04/17,22:45

3450428239_59005eaa14_o by you.

za beli biskvit: 5 belanaca, 250 g šećera, aroma limuna Dr.Oetker, 1 kašičica praška za pecivo /// za žuti biskvit: 5 žumanaca, 2 cela jaja, 1 vanilin-šećer, 60 g šećera u prahu, 60 g brašna /// za filovanje: 350 ml slatke pavlake, 2 kašičice instant-kafe, 1 vanilin šećer, 1 kremfix / i još: 1 kesica šlag-pene, 130 ml hladnog mleka

 Belanca čvrsto ulupati, uz postepeno dodavanje šećera. Mutiti sve oko 10 minuta. Na kraju umešati aromu i prašak za pecivo. Staviti masu u pleh vel. 35x28cm Peći na 130*C, oko 1 sat.
 Ulupati žumanca sa jajima. Dodati šećere. Kada masa postane veća, čvrsta i penasta polako umešati brašno. Peći u istom plehu oko 15 min.
 Obe kore ohladiti. I obe uzdužno izrezati na po 6 jednakih traka. 
Ulupati pavlaku sa v. šećerom, kafom i kremfixom. 
Na tanjir poređati tri različite trake jednu do druge, pa staviti fil, pa opet poređati trake, dobro zbijene i to ponovite dok ne utrošite fil i biskvit, tako da na kraju bude biskvit.
 Kolač sa svih strana premažite ulupanim šlagom i ukrasiti.

Torta od višanja sa likerom od jaja
2009/04/17,22:39

Eggnog-Cherry Cake by you.

za testo (pleh vel. 26cm): 100 g maslaca, 100 g šećera, 1 vanilin šećer, 2 jaja, 100 g brašna, 1 kašičica praška za pecivo, oko 500 g višanja iz kompota /// za kremu i dekoraciju: 1 puding od vanile, 500 ml mleka, 6 kaš. šećera, 1 pak. (10g) želatina, 200 ml likera od jaja, 250 ml slatke pavlake /// i još: 1 šlag-pena, malo likera od jaja, čokoladni ukrasi

 Umutiti maslac sa šećerom. Dodati jedno po jedno jaje. Umešati brašno sa praškom za pecivo. Testo staviti u pleh i poređati višnje odozgo. Ispeći.
 Potopiti žekatin u malo vode. Skuvati puding sa šećerom, skinuti s vatre i umešati stvrdnuti želatin. Masu pustiti da se ohladi povremeno promešajući.
 Kad se masa ohladi umešati liker, pa zatim i čvrsto ulupanu pavlaku. 
Ohlađeni kolač uokviriti obodom forem i preko staviti krem, poravnati i ostaviti da se steže oko 3 sata.
 Zatim ukloniti obruč i ukrasiti po površini likerom, šlagom i čokoladnim ornamentima.

Frankfurtski venac
2009/04/17,22:25
Frankfurter Kranz by you.

za testo: 200 g maslaca, 200 g šećera, 3 jaja, 1 citro-back ili ribana korica limuna, 1 kašika ruma, 150 g brašna, 150 g gustina, 2 ravne kašičice praška za pecivo /// za kremu i dekoraciju: 500 ml mleka, 1 pudinga od vanile, 50 g šećera, 1 bourbon- vanilin šećer, 250 g omekšalog maslaca, 1 kaš. višnjevače (npr. Maraschino), 5 kaš. džema od višanja, 100 g krokanta (od lešnika), oko 10 kom. kandiranih trešanja, crvenih

 Za testo mutiti maslac dok ne zapeni, dodati šećer, a zatim jedno po jedno jaje. Umešati lim. koricu, rum i prosejanu mešavinu brašna, gustina i praška za pecivo. Ostaviti kolač da se hladi (najbolje preko noći).
 Masom napuniti podmazanu i brašnom posutu formu (vel. 22cm) za 'savarin' ili formu za kuglof. Peći u zagrejanoj pećnici na 180*-190*C, oko 50-60 minuta.
 Za krem skuvati puding po uputstvu sa mlekom, šećerom i vanilin šećerom. Ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi *povremeno promešati*, da se ne stvori korica.
 Ulupati maslac, malo po malo mešajući dodavati puding, na karju umešati višnjevaču.
 Ohlađeni kolač prerezati dva puta. Donju koru premazati džemom pa 1/3 kreme, staviti srednju koru, pa je premazati polovinom kreme, pa preklopiti gornjom korom.
 Preostalom kremom (odvojiti 3-4 kaš. za špric) premazati površinu kolača. Kolač sa svih strana posuti krokantom. Odozgo ukrasiti kremom uz pomoć šprica i poređati kandirane trešnje.

 

Valentine's Heart
2009/02/14,19:27
Valentines Heart by you.

za kore: oko 250 g lisnatog testa (npr. Wawelka), oko 50 g listića badema, 3 kašike šećera, po malo ribane korice narandže, 1 belanac /// za fil: 1 pak. (10g) želatina, crvenog, 300 g mešanog crvenog voća (npr. višnje, maline, ribizle, jagode...), 130 g šećera u prahu, 1 žumanac, 200 ml slatke pavlake, malo ribane korice narandže /// za dekoraciju: 50 g ribane bele čokolade, ... dekor ruže i listovi (Schwartau, npr.)

pripremanje:

 Odmotajte razvaljano lisnato testo, a ukoliko nemate takvo, sami ga razvaljajte. Izrežite 3 jednaka srca, vel. oko 22 cm.
 Položite ih na pleh sa papirom, pa premazati belancem i posuti bademima, šećerom i ribanom koricom narandže.
 Srca peći u zagrejanoj pećnici dok fino ne porumene.
 Za krem potopiti želatin. Voće ispasirati i procediti. U dobivenu kašu umešati žumanac, šećer i otopljeni želatin. Čim masa počne da se želira dodati ulupani pavlaku i naribanu koricu narandže.
 Krem staviti u špric i obilno nafilovati svaku koru, poređati ih jednu na drugu. Odozgo posuti ribanom belom čokoladom i ukrasiti ružama.

Srneća leđa (po starom bečkom receptu)
2009/02/14,19:17
Alt Wiener Rehrücken by you.

za testo: 120 g maslaca, 50 g šećera u prahu, 80 g omekšane čokolade, 6 jaja, 80 g šećera, 150 g mlevenog, neguljenog badema, 60 g prezli, /// i još: 1 mala teglica marmelade od ribizli ili brusnica, 150 g čokoladne glazure, 60 g badema, narezanih na štapiće

pripremanje:

 Kremasto ulupati maslac sa šećerom u prahu, dodati čokoladu, pa umešavati jedan po jedan žumanac. Belanca čvrsto ulupati sa šećerom, pa dodati u prethodnu masu. 
Na karaju umešati bademe i prezle.
 Formu za srneća leđa/hrbat, dobro podmazati i posuti prezlama. U nju izručiti testo i peći u zagrejanoj pećnici na 170*C, oko 45 minuta.
 Nakon hlađenja kolač prerezati jednom vodoravno i premazati marmeladom, preklopiti i lagano pritisnuti.
 Otopiti glazuru i njome preliti kolač sa svih strana. Zatim po celom kolaču pobosti bademe. Nakon što se glazura stegne, kolač se može seći.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu