Sweets -my irresistible temptations...

Bečki kuglof sa slatkom pavlakom
2008/11/26,01:05
Wiener Obers-Gugelhupf by you.

sastojci:

50 g suvog grožđa, malo ruma, 4 jaja, 250 g šećera, 1 vanilin šećer, sok od 1/2 limuna, 4 kašike ruma, 80 g ribane čokolade, 250 g brašna, 1/2 pak. praška za pecivo, 1/4 l slatke pavlake

priprema:

Potopiti suvo grožđe u rum i ostaviti da stoji preko noći. Ulupati žumanca sa 1/3 šećera, vanilin šećerom, lim. sokom i rumom. Od belanaca i ostatka šećera ulupati čvrst sneg. Dodati brašno sa praškom za pecivo. Mešajući dodavati sneg od belanaca. Na kraju umešati i čvrsto ulupanu pavlaku i čokoladu. Masu staviti u podmazan kalup i peći na 180*C, oko 1 sat. Gotov kuglof ohladiti i izvaditi iz forme pa posuti šećrom u prahu. 

Badem-kolač sa narandžama
2008/11/11,21:19

za testo: 250 g brašna, 1 ravna kašičica praška za pecivo, 175 g šećera, 1 vanilin šećer, 50 g griza, na vrh noža cimet, 1/2 kesice Orange-Back (ribane korice narandže), 4 jaja, 125 g otopljenog margarina, 100 ml ulja, 150 g oljušćenih, mlevenih badema /// za filovanje: 250 g džema od narandži /// za posipanje: 50 g listića badema

Prosejati brašno sa praškom za pecivo. Dodati redom ostale sastojke sem badema. Sve dobro mutiti oko 1min. Zatim umešati bademe. Od mase odvojiti 3 pune kašike i staviti ih u špric. Ostatak rasporediti u podmazan pleh vel. 26cm i premazati džemom. Zatim preko špricem istiskivati testo u vidu mreže. Posuti bademima i peći u zagrejanoj pećnici, u donjoj trećini, na 175*C, oko 40 minuta.

Fini kolač od lešnika
2008/10/18,19:11
Hazelnutbread by you.

sastojci:

100 g mlevenih lešnika, 100 g seckanih lešnika, 50 g ribane čokolade /// 200 g maslaca, 150 g šećera, 1 vanilin šećer, 1/2 fl. rum-arome, 3 jaja, 150 g brašna, 2 kašičice praška za pecivo /// 1 pak. glazure od lešnika Schwartau, 50 g krokanta

pripremanje: 

Lešnike fino popeći u tefl. tiganju bez masnoće, zatim ohladiti, pa samleti i naseckati. Masnoću ulupati sa šećerima i aromom. Umešati jedno po jedno jaje. Onda dodati brašno sa praškom za pecivo i izmešati. Umešati lešnike i čokoladu. Testo staviti u formu vel. 25x11 cm i peći na oko 170*C, oko 1 sat. Ohladiti kolač, preliti ga otopljenom glazurom i posuti krokantom.

Tašnice od višanja i marcipana
2008/10/09,21:32
Cherry-Marzipan Bags by you.

za nadev: 1 tegla kompota od višanja (čišćenih), 1 pak. pudinga sa ukusom badema, 4 kaš. vode, 100g marcipana /// za testo: 330g brašna, 1 parašak za pecivo, 75g šećera, 1 vanilin šećer, pola flašice arome od badema, 120g svežeg sira, 7 kašika mleka, 4 kašike ulja /// za premazivanje: 35 g listića badema, 1 pak. glazure od marcipana Dr.Oetker, vode po potrebi

pripremanje:

1. Ocediti višnje. Sok zavreti, a puding razmutiti sa vodom. Dodati puding u sok i sgusnuti ga. Ubaciti višnje. Marcipan naseckati.     2. Prosejati brašno sa praškom za pecivo i dodati sve ostale sastojke, pa mutiti mikserom sa nastavkom za testa oko 3 minuta, najjačom brzinom.     3. Razvaljati testo vel. 48x36 cm i izrezati 12 kvadrata vel. 12x12 cm. Na svaki kvadrat sa jedne strane, staviti po malo višanja i marcipana i preklopiti drugom stranom, ivice stisnuti.     4. Poređati na pleh i peći u zagrejanoj pećnici na 190*C, oko 20 minuta. Zatim izvaditi malo prohladiti pa premazati glazurom pripremljenom po uputstvu sa pakovanja.     5. Bademe popeći bez masnoće pa posuti preko glazure.

Keks kolač s kokosom
2008/09/28,23:08

 

za donji deo: 200 ml vode, 125 g maslaca, 200 g šećera, 1 vanilin šećer, 500 mlevenog keksa, 1 kes. vruće čokolade u prahu, npr. Ciobar /// za gornji sloj: 100 ml vode, 125 g maslaca, 100 g šećera, 200 g mleka u prahu, 100g kokosovog brašna, 1 kes. vruće čokolade u prahu, bele -npr. Ciobar

pripremanje:

Zavreti vodu sa maslacem i šećerima, zatim umešati keks i čokoladu. Masom premazati ploču prekrivenu s papirom za pečenje, vel. 25x30cm. Poravnati odozgo. Za belu masu zavreti vodu sa šećerom i maslacem, lagano umešati mleko u prahu pa dodati kokos i Ciobar. Ovu masu premazati preko prve mase. Ostaviti da se hladi najbolje preko noći. Zatim rezati po želji.

Kolač od maka sa kremom od lešnika
2008/09/27,14:47
Poppy-Hazelunt Cake by you.

 

za biskvit: 150 g maslaca, 150 g šećera u prahu, ribana korica limuna, 1 vanilin šećer, 4 jaja, odvojenih, 100 g brašna, 200 g mlevenog maka, malo mleka, 50 g grožđica u rumu (npr. Schwartau) /// za nadev od lešnika: 150 ml mleka, 150 g šećera, 150 g mlevenih lešnika, 70 g mlevenog keksa, Plazme, malo ruma, pola kes. bourbon vanilin šećera, 170 g omekšalog maslaca, 250 g želea od ribizli /// i još: malo lešnika- za ukras, malo čokoladnih dekoracija

pripremanje:

1. Penasto ulupati maslac sa pola šećera u prahu, lim. koricom i vanilin šećerom. Zatim dodavati žumanca.  Belanca čvrsto ulupati sa preostalim šećerom, pa spojiti sa kremom od žumanaca.
2. Onda dodati brašno, mak i malo mleka pa sve izmešati. Testom napuniti pleh, poravnati i peći u zagrejanoj pećnici na 180*C, oko 30 minuta. Izvaditi i ohladiti. Po dužini podeliti na dve ploče.
3. Omekšati žele pa njime premazati kore.
4. Za fil, zavreti mleko sa šećerom. Onda dodati lešnik, keks, rum i vanilu. Masu dobro ohladiti. Maslac ulupati pa izmutiti sa masom od lešnika. Obe kore premazati sa po pola kreme.
5. Staviti ih jednu na drugu, sa premazanom stranom na gore. Kolač ostaviti u hladnjaku najmanje oko 3 sata da se dobro stegne, a zatim rezati na kocke ili trouglove. Dekorisati po želji.

Choco Leaves from Schwartau by you.

Sirni kolač sa jabukama
2008/09/22,12:32
Apple-Cheese cake by you.

za prhko testo: 150 g brašna, 1/2 kašičice praška za pecivo, 75 g šećera, 1 bourbon vanilin šećer, 1 jaje, 75 g maslaca, 100 g mlevenog badema (neguljenog, pečenog) /// za nadev od sira i jabuka: 1 kg jabuka, 150 g šećera, 1 pudinga od vanile, 350 g sira, 2 jaja, 2 fl. limun-arome ili ribane korice, 1 ravna kašičica praška za pecivo, 25 g seckanih pistaća

pripremanje:

1. Za fil, jabuke oljuštit, očistiti i narezati na listiće. Pomešati ih sa šećerom i vanilin šećerom i prodinstati dok ne omekšaju. Staviti ih na sito da se dobro ohlade i ocede (najbolje preko noći).
2. Za testo pomešati sve navedene sastojke i umesiti glatko testo. Dobro podmazati formu za 'srneća leđa' (vel. 30x11cm) i posuti je brašnom. 
3. Razvaljati malo više od polovine testa i njime obložiti formu iznutra. 
4. Za fil izmešati sir sa jajima, pudingom, šećerom i aromom, pa dodati jabuke i pistaće, sve izmešati i dobivenim nadevom ispuniti obloženu formu.
5. Ostatak testa razvaljati u pravougaonik vel. 30x11cm, pa njime prekriti fil.
6. Kolač peći u zagrejanoj pećnici na 180*C, oko 45-50 minuta. Nakon pečenje ostaviti da se prohladi u formi, a onda ga izvadite i pospite šećerom u prahu.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu