Sweets -my irresistible temptations...

Sočni kolač od limete i kokosa
2009/05/18,17:44
Coconut-Lime Cake by you.

za testo: 250 g brašna, 2 ravne kašičice praška za pecivo, 170 g šećera, ribana korica 1 limete, 3 jaja, 150 g otopljenog, ohlađenog maslaca, 150 g jogurta, 100 g kokosovog brašna /// za sirup: 100 ml soka od limete (sveže ceđenog), 170 g šećera, 50 ml vode

 U posudu staviti brašno sa praškom za pecivo, dodati redom sve sastojke osim kokosa. Sve mutiti žicom dok se ne dobije ujednačena i glatka masa.
 Zatim umešati kokos, i testo izručiti u podmazanu formu za kuglof vel. 22cm. Peći u zagrejanoj pećnici na 180*C, oko 45 minuta.
 Za sirup pomešati šećer, sok i vodu i mešajući zagrevati dok se šećer ne rastopi. Zatim pustiti da vrije 2 min.
 Kolač izvaditi i nakon 10 min malo protresti formu da se kolač odvoji od nje. Zatim ga izbosti na par mesta i naliti još vrućim sirupom. Ostaviti da se skroz ohladi pa onda izvaditi iz forme.

Mali kolač od sira
2009/04/25,20:52

kk3 by you.

za testo, za obod: 120 g brašna, 30 g sitnog šećera, 75 g maslaca, malo soli /// 150 g maslaca, 100 g šećera u prahu, 2 jaja, 1/2 kg svežeg sira -manje masnog, 30 g griza, 1 fl. limun-arome, 50 g grožđia natopljenih u rumu /// i još: vanilin šećer u prahu, za posipanje

 Od navedenih sastojaka umesiti fino testo. Izvaljati ga u traku i njime obložiti ivice forme vel. 22 cm, i izvuži u visinu oko 3 cm. Dno forme podmazati i posuti prezlama.
 Izmutiti maslac sa šećerom i žumancima, pa dodati sir, griz i aromu. Belanca čvrsto ulupati sa malo šećera i umešati ih u masu od sira. Na kraju dodati i aromu.
 Nadev izručiti u formu. Peći u zagrejanoj pećnici na 175*C, oko 65 minuta. Gotov kolač ostaviti da stoji u formi još 10 min, zatim ga izvaiti i ostaviti na rešetki da se dobro ohladi.
 Pre serviranja posuti vanilin šećerom u prahu, pa rezati.

Profiteroli sa kremom od badema
2009/04/17,22:56

Profiterole with Almond Crème by you.

za testo: 180 ml vode, 30 g maslaca, 75 g brašna, 15 g gustina, 2-3 jaja, malo praška za pecivo /// za krem: 300 ml mleka, 1 pak. Mandella pudinga od vanile (puding sa seckanim bademima), malo arome badema, 1 žumanac, 85 g mekog maslaca, 120 g šećera u prahu /// 50 g bele čokolade, 50 g tamne čokolade (70% kakaa), 2 kaš. listića badema, 2 kaš. seckanih pistaća

 Zavreti vodu sa maslacem. Izmešati brašno sa gustinom i odjednom dodati u uzavrelu vodu, mešati dok se ne formira grudva.
 U vruću masu umešati jedno po jedno jaje. Kad se masa ohladi umešati prašak za pecivo. Masu staviti u špric i istiskivati male kuglice na pleh. Peći na  200*C, oko 20 minuta.
 Skuvati puding. Ohladiti ga. Ulupati maslac sa šećerom i žumancetom. Dodati ohlađeni puding i sve umutiti. Ovim filovati ohlađene i prepolovljene profiterole. 
Preliti otopljenim čokoladama i posuti pistaćima i listićima badema.

Frankfurtski venac
2009/04/17,22:25
Frankfurter Kranz by you.

za testo: 200 g maslaca, 200 g šećera, 3 jaja, 1 citro-back ili ribana korica limuna, 1 kašika ruma, 150 g brašna, 150 g gustina, 2 ravne kašičice praška za pecivo /// za kremu i dekoraciju: 500 ml mleka, 1 pudinga od vanile, 50 g šećera, 1 bourbon- vanilin šećer, 250 g omekšalog maslaca, 1 kaš. višnjevače (npr. Maraschino), 5 kaš. džema od višanja, 100 g krokanta (od lešnika), oko 10 kom. kandiranih trešanja, crvenih

 Za testo mutiti maslac dok ne zapeni, dodati šećer, a zatim jedno po jedno jaje. Umešati lim. koricu, rum i prosejanu mešavinu brašna, gustina i praška za pecivo. Ostaviti kolač da se hladi (najbolje preko noći).
 Masom napuniti podmazanu i brašnom posutu formu (vel. 22cm) za 'savarin' ili formu za kuglof. Peći u zagrejanoj pećnici na 180*-190*C, oko 50-60 minuta.
 Za krem skuvati puding po uputstvu sa mlekom, šećerom i vanilin šećerom. Ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi *povremeno promešati*, da se ne stvori korica.
 Ulupati maslac, malo po malo mešajući dodavati puding, na karju umešati višnjevaču.
 Ohlađeni kolač prerezati dva puta. Donju koru premazati džemom pa 1/3 kreme, staviti srednju koru, pa je premazati polovinom kreme, pa preklopiti gornjom korom.
 Preostalom kremom (odvojiti 3-4 kaš. za špric) premazati površinu kolača. Kolač sa svih strana posuti krokantom. Odozgo ukrasiti kremom uz pomoć šprica i poređati kandirane trešnje.

 

Srneća leđa (po starom bečkom receptu)
2009/02/14,19:17
Alt Wiener Rehrücken by you.

za testo: 120 g maslaca, 50 g šećera u prahu, 80 g omekšane čokolade, 6 jaja, 80 g šećera, 150 g mlevenog, neguljenog badema, 60 g prezli, /// i još: 1 mala teglica marmelade od ribizli ili brusnica, 150 g čokoladne glazure, 60 g badema, narezanih na štapiće

pripremanje:

 Kremasto ulupati maslac sa šećerom u prahu, dodati čokoladu, pa umešavati jedan po jedan žumanac. Belanca čvrsto ulupati sa šećerom, pa dodati u prethodnu masu. 
Na karaju umešati bademe i prezle.
 Formu za srneća leđa/hrbat, dobro podmazati i posuti prezlama. U nju izručiti testo i peći u zagrejanoj pećnici na 170*C, oko 45 minuta.
 Nakon hlađenja kolač prerezati jednom vodoravno i premazati marmeladom, preklopiti i lagano pritisnuti.
 Otopiti glazuru i njome preliti kolač sa svih strana. Zatim po celom kolaču pobosti bademe. Nakon što se glazura stegne, kolač se može seći.

Čokoladni mramorni-kolač
2009/02/14,19:05

Black-white Chocolate Cake by you.

za testo: 300 g maslaca, 250 g šećera, 1 vanilin šećer, 1 bočica arome ruma, 5 jaja, 375 g brašna, 4 ravne kašičice praška za pecivo, 3 pune kašike mleka /// i još: 50 g čokolade u prahu, 3 kašičice kakaa, 20 g šećera, 3 kašike mleka, i  100 g punomlečne čokolade.

pripremanje:

Kremasto ulupati maslac. Dodati šećer, vanilin šećer, aromu i so. Mešajući najjačom brzinom dodavati jedno po jedno jaje.
 Dodati brašno izmešano sa praškom za pecivo. Mutiti srednjom brzinom i po potrebi dodati mleko.
 Pola testa staviti u podmazanu duguljastu formu vel. 30x11 cm. U ostatak dodati čokoladu, kakao, šećer i mleko. Izmešati i staviti preko belog testa. Testa pažljivo izmešati tako da dobijete mramornu šaru.
 Peći u zagrejanoj pećnici na 180*C, oko 60 min. Nakon 15 min pečenja, površinu kolača pažljivo zarezati oštrim nožem po dužiti, da bi ujednačeno pukao.
 Nakon pečenja kolač ohladiti i preliti otopljenom glazurom ili čokoladom.

Sirni kolač sa makom
2009/01/20,20:16

Mohn Käsekuchen by you.

za testo: 375 g brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 75 g šećera, 1 vanilin šećer, 2 jaja, 175 g maslaca /// za nadev od sira: 75 g maslaca, 2 belanca, 750 g svežeg sira, 150 g šećera, 2 žumanca, malo soli, ribana korica 1/2 limuna, 1 puding od vanile ili slatke pavlake /// za nadev od maka: 250 g gotove mase od maka, 2 kaš. meda, 2 jaja, 100 g grožđica

Pripremanje:

 Pomešati navedene sastojke za testo i umesiti fino i glatko testo. 
Za nadev izmešati sir sa žumancima, šećerom, solju i lim. koricom. Umešati čvrst sneg od belanaca i otopljeni maslac. Na kraju umešati puding.
 Za nadev od maka izmešati mak sa navedenim sastojcima.
 Oko 2/3 testa razvaljati na pleh vel. 30x40 cm. Premazati ga filom od sira, pa preko filom od maka. 
Od ostatka testa izrezati trake pa ih poređati preko maka u vidu mreže. 
Peći u zagrejanoj pećnici na 180*C, oko 50 minuta.
 Gotov kolač premazati zagrejanom marmeladom od marelica izmešanom sa malo vode.

1 2 3  Sledeći»
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu