Sweets -my irresistible temptations...

« Šarena punč-torta | Main | Chocolat Pavot »

MARCIPAN masa -homemade
2008/05/12,15:24

3450816171_66746aa29d_o by you.

sastojci za 200 - 250 g marcipana:

100 g sirovog badema, 100 g šećera u prahu, gusti šećerni rastvor (1:1) -po potrebi, malo arome gorkog badema

pripremanje:

1. Staviti badem u posudu sa vrelom vodom i ostavite ga oko 15 min. Skinuti mu kožicu, obrisati suvom krpom i ostaviti da se sući preko noći. Za marcipan je bitno da je badem pri mlevenju skroz suv, jer se bolje melje. Za šećerni rastvor pomešati 50g šećera i 50 ml vode, staviti da masa proključa, a onda je dobro ohladiti. Pripremiti sastojke slika1

2. Mlevenje badema: Pripremljen badem sameljite 2 puta u vodenici za mlevenje oraha. Nakon toga pomešati ga sa šećrom u prahu slika2 . Mleveni badem i šećer u prahu izmešati kašikom, mešavinu staviti u aparat za pasiranje ili aparat za mlevenje kafe, neka se melje oko 2-3 min., odnosno dok se ne dobije fini prah.

3. Sada dobiveni prah izručiti u činiju, dodati aromu i naliti sa malo rastvora
slika3 ,krenite da mesite rukom kao testo, uz dolivanje rastvora po potrebi.

4. Mesite dok ne dobijete masu identičnu marcipanu slika4 ,ukoliko je masa malo tvrđa nego što vam se čini ili se raspada i roni doliti još malo rastvora, a ukoliko je mekša i lepi se dodati još malo šećera u prahu.
Dakle masa treba da bude glatka, jednolična i da se ne lepi pri mešenju.

1.  2.  3. 

4.

    SAVETI:

  • Ukoliko ne biste da ostavljate badem preko noći da se suši možete ga prosušiti u pećnici na 50*C, oko 10 min, ili ga ostaviti još malo duže da se ispeče, pa napravite marcipan od pečenog badema (to je ova tamnija veknica na slici).
  • Ukoliko vam se učini da je mlevenje badema lakše uz pomoć blendera ili mašine za pasiranje, nikako to ne radite jer ćete ga skroz ispasirati i kasnije će marcipan početi da ispušta masnoću, što onemogućava mešenje i oblikovanje.
  • Komentari

    Comment Icon

    recept je savršen, ali od kako se pojavila Dr etker glazura sa ukusom marcipana koristim je umesto ekstrakta gorkog badema i super je.
    Prijatno!

    Posted by: domacica at 2008/05/12, 17:30
    Comment Icon

    Ovo sam videla na coolinarici, i pravila sam ga mali milion puta, recept je odlican, a ukus identican kupovnom...
    Odlicni saveti, tacne mere, preporucujem svima...:)

    Posted by: vanylica at 2009/04/20, 23:14
    Dodaj komentar





    Zapamti me

     
    Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu