Sweets -my irresistible temptations...

Praliné au Chocolat
2008/11/05,19:55

za Praliné (oko 20 kom.):

125 g čokolade, 125 g maslaca, 125 g šećera u prahu, 150 g mlevenih badema, oko 30 ml likera od jaja 'Advokaat' /// za valjanje: po 4 kašike  šećera u prahu, gorkog kakaa, mlevenih pistaća

pripremanje:

1. Sitno izlomiti čokoladu i otopiti je na pari. Zatim dodati maslac i sve sastojke dobro promešati.
2. Šećer u prahu izmešati sa mlevenim bademima i likerom od jaja, pa umešati u masu sa čokoladom.
3. Kašičicom vaditi po malo mase i oblikovati kuglice (Ø 2cm). Kuglice uvaljati u šećer u prahu, kakao i mlevene pistaće. Praline držati u frižideru do serviranja.

Venecijanski prutići
2008/10/09,01:14

sastojci: 200 g marcipana, 100 g šećera u prahu, 2 kaš. ruma, prstohvat šafrana, 200 g nugata, oko 100 g otopljene čokolade.

pripremanje:

Izmesiti marcipan sa šećerom u prahu, šafranom i rumom. Podeliti na dva dela i između dva lista papira za pečenje, tanko razvaljati u vidu pravougaonika i nafilovati omekšalim nugatom. Urolnati oba dela. Ostaviti da se dobro stegne, a zatim rezati na prutiće vel. oko 6 cm. Krajeve umakati u čokoladu.

Mozart Kugle
2008/05/13,00:44

Mozart Balls by you.

za kuglice i prelivanje (oko 16 kom.):

200 g marcipana, 50 g mlevenih zelenih pistaća, 70 g nugata, 100 g gorke čokolade

pripremanje:

1. Podeliti marcipan na dva dela, u jedan dodati pistaći i izmesiti sl.1.
2. Napraviti kuglice od nugata, i male udubljene pločice od obe vrste marcipana, sl.2 i sl.3, i formirati kuglice.
3. Preliti ih čokoladom i ostaviti ih da se suše.

* Ukoliko nemate kupovni nugat, napravite ga od 100g nutelle i 60g mlevenih lešnika.

1   2  3

 

Chocolat Pavot
2008/05/12,22:16

Chocolat Pavot -homemade by you.

za oko 15 komada:

100 g gorke čokolade za kuvanje, oko 15 papirnatih korpica (vel. oko Ø 3cm)

za fil:

60 g maslaca, 50 g bele čokolade, 3 kašike mleka u prahu, 3-4 kašike finog šećera u prahu, 3-4 kašike penušavog belog vina, 1 kašičica maka u zrnu *i još: oko 60 g extra mlečne čokolade

pripremanje:

1. Čokoladu otopiti nad vodenom parom. Korpice premazati iznutra čokoladom i ostavite ih da se stegnu. Zatim odstranite papir, kako biste dobili korpicu.
2. Za fil ulupati omekšali maslac sa otopljenom, ohlađenom belom čokoladom, šećerom i mlekom u prahu. Na kraju umešati penušavo vino i mak.
3. Fil stavite u špric u njime puniti korpice slika1.Poravnati i ostaviti ih da se dobro stegnu u hladnjaku.
4. Od otopljene mlečne čokolade, uz pomoć kalupa ili ručno, napraviti dekorativne pločice za odozgo. Praline okrenuti naopako i uz pomoć malo krem ili preostale čokolade nalepiti pločice slika2 od mlečne čokolade. Držati na hladnom

1.  2.

MARCIPAN masa -homemade
2008/05/12,15:24

3450816171_66746aa29d_o by you.

sastojci za 200 - 250 g marcipana:

100 g sirovog badema, 100 g šećera u prahu, gusti šećerni rastvor (1:1) -po potrebi, malo arome gorkog badema

pripremanje:

1. Staviti badem u posudu sa vrelom vodom i ostavite ga oko 15 min. Skinuti mu kožicu, obrisati suvom krpom i ostaviti da se sući preko noći. Za marcipan je bitno da je badem pri mlevenju skroz suv, jer se bolje melje. Za šećerni rastvor pomešati 50g šećera i 50 ml vode, staviti da masa proključa, a onda je dobro ohladiti. Pripremiti sastojke slika1

2. Mlevenje badema: Pripremljen badem sameljite 2 puta u vodenici za mlevenje oraha. Nakon toga pomešati ga sa šećrom u prahu slika2 . Mleveni badem i šećer u prahu izmešati kašikom, mešavinu staviti u aparat za pasiranje ili aparat za mlevenje kafe, neka se melje oko 2-3 min., odnosno dok se ne dobije fini prah.

3. Sada dobiveni prah izručiti u činiju, dodati aromu i naliti sa malo rastvora
slika3 ,krenite da mesite rukom kao testo, uz dolivanje rastvora po potrebi.

4. Mesite dok ne dobijete masu identičnu marcipanu slika4 ,ukoliko je masa malo tvrđa nego što vam se čini ili se raspada i roni doliti još malo rastvora, a ukoliko je mekša i lepi se dodati još malo šećera u prahu.
Dakle masa treba da bude glatka, jednolična i da se ne lepi pri mešenju.

1.  2.  3. 

4.

    SAVETI:

  • Ukoliko ne biste da ostavljate badem preko noći da se suši možete ga prosušiti u pećnici na 50*C, oko 10 min, ili ga ostaviti još malo duže da se ispeče, pa napravite marcipan od pečenog badema (to je ova tamnija veknica na slici).
  • Ukoliko vam se učini da je mlevenje badema lakše uz pomoć blendera ili mašine za pasiranje, nikako to ne radite jer ćete ga skroz ispasirati i kasnije će marcipan početi da ispušta masnoću, što onemogućava mešenje i oblikovanje.
  •  
    Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu