Sweets -my irresistible temptations...

Kardinal šnite ili Vatikanska torta
2009/04/17,22:45

3450428239_59005eaa14_o by you.

za beli biskvit: 5 belanaca, 250 g šećera, aroma limuna Dr.Oetker, 1 kašičica praška za pecivo /// za žuti biskvit: 5 žumanaca, 2 cela jaja, 1 vanilin-šećer, 60 g šećera u prahu, 60 g brašna /// za filovanje: 350 ml slatke pavlake, 2 kašičice instant-kafe, 1 vanilin šećer, 1 kremfix / i još: 1 kesica šlag-pene, 130 ml hladnog mleka

 Belanca čvrsto ulupati, uz postepeno dodavanje šećera. Mutiti sve oko 10 minuta. Na kraju umešati aromu i prašak za pecivo. Staviti masu u pleh vel. 35x28cm Peći na 130*C, oko 1 sat.
 Ulupati žumanca sa jajima. Dodati šećere. Kada masa postane veća, čvrsta i penasta polako umešati brašno. Peći u istom plehu oko 15 min.
 Obe kore ohladiti. I obe uzdužno izrezati na po 6 jednakih traka. 
Ulupati pavlaku sa v. šećerom, kafom i kremfixom. 
Na tanjir poređati tri različite trake jednu do druge, pa staviti fil, pa opet poređati trake, dobro zbijene i to ponovite dok ne utrošite fil i biskvit, tako da na kraju bude biskvit.
 Kolač sa svih strana premažite ulupanim šlagom i ukrasiti.

Torta od višanja sa likerom od jaja
2009/04/17,22:39

Eggnog-Cherry Cake by you.

za testo (pleh vel. 26cm): 100 g maslaca, 100 g šećera, 1 vanilin šećer, 2 jaja, 100 g brašna, 1 kašičica praška za pecivo, oko 500 g višanja iz kompota /// za kremu i dekoraciju: 1 puding od vanile, 500 ml mleka, 6 kaš. šećera, 1 pak. (10g) želatina, 200 ml likera od jaja, 250 ml slatke pavlake /// i još: 1 šlag-pena, malo likera od jaja, čokoladni ukrasi

 Umutiti maslac sa šećerom. Dodati jedno po jedno jaje. Umešati brašno sa praškom za pecivo. Testo staviti u pleh i poređati višnje odozgo. Ispeći.
 Potopiti žekatin u malo vode. Skuvati puding sa šećerom, skinuti s vatre i umešati stvrdnuti želatin. Masu pustiti da se ohladi povremeno promešajući.
 Kad se masa ohladi umešati liker, pa zatim i čvrsto ulupanu pavlaku. 
Ohlađeni kolač uokviriti obodom forem i preko staviti krem, poravnati i ostaviti da se steže oko 3 sata.
 Zatim ukloniti obruč i ukrasiti po površini likerom, šlagom i čokoladnim ornamentima.

Frankfurtski venac
2009/04/17,22:25
Frankfurter Kranz by you.

za testo: 200 g maslaca, 200 g šećera, 3 jaja, 1 citro-back ili ribana korica limuna, 1 kašika ruma, 150 g brašna, 150 g gustina, 2 ravne kašičice praška za pecivo /// za kremu i dekoraciju: 500 ml mleka, 1 pudinga od vanile, 50 g šećera, 1 bourbon- vanilin šećer, 250 g omekšalog maslaca, 1 kaš. višnjevače (npr. Maraschino), 5 kaš. džema od višanja, 100 g krokanta (od lešnika), oko 10 kom. kandiranih trešanja, crvenih

 Za testo mutiti maslac dok ne zapeni, dodati šećer, a zatim jedno po jedno jaje. Umešati lim. koricu, rum i prosejanu mešavinu brašna, gustina i praška za pecivo. Ostaviti kolač da se hladi (najbolje preko noći).
 Masom napuniti podmazanu i brašnom posutu formu (vel. 22cm) za 'savarin' ili formu za kuglof. Peći u zagrejanoj pećnici na 180*-190*C, oko 50-60 minuta.
 Za krem skuvati puding po uputstvu sa mlekom, šećerom i vanilin šećerom. Ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi *povremeno promešati*, da se ne stvori korica.
 Ulupati maslac, malo po malo mešajući dodavati puding, na karju umešati višnjevaču.
 Ohlađeni kolač prerezati dva puta. Donju koru premazati džemom pa 1/3 kreme, staviti srednju koru, pa je premazati polovinom kreme, pa preklopiti gornjom korom.
 Preostalom kremom (odvojiti 3-4 kaš. za špric) premazati površinu kolača. Kolač sa svih strana posuti krokantom. Odozgo ukrasiti kremom uz pomoć šprica i poređati kandirane trešnje.

 

«Prethodni   1 2
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu