Sweets -my irresistible temptations...

Prolećna torta
2008/06/08,20:11

Spring Cake by you.

sastojci:

100 g gorke čokolade, 60 g otopljenog maslaca, 4 jaja, odvojenih, 3 kaš. vrele vode, 100 g šećera, 1 vanilin šećer, 100 g brašna, 1/2 kašičice praška za pecivo /// za filovanje: 60 g gorke čokolade, 3 čaše (po 200 ml) slatke pavlake, 3 kaš. šećera u prahu, 100 ml likera od jaja, 1 Bourbon vanilin šećer, 1 kremfix /// za dekoraciju: oko 250 g marcipana, 70 g šećera u prahu, 2 kaš. limunovog soka, malo seckanih pistaća, malo zelene boje

pripremanje:

1. Čokoladu otopiti. Žumanca penasto umutiti sa vrelom vodom, šećerom i vanilin šećerom. Umešati čokoladu.
2. Belanca čvrsto umutiti sa malo soli, pa dodati u masu od žumanaca. Brašno izmešati sa praškom za pecivo i prosejati preko belanaca. Zatim dodati i otopljeni maslac i sve zajedno lagano sjediniti.
3. Masu staviti u okruglu formu vel. 26cm i peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 180*C, oko 20-25 minuta. Kratko prohladiti u formi, pa biskvit izvaditi, ukoniti papir i pustiti da se dobro ohladi, najmanje 2 sata. Zatim biskvit jednom vodoravno preseći.
4. Otopiti čokoladu za fil (odvojiti 1 kašičicu za dekoraciju). 2 čaše slatke pavlake ulupati sa šećerom u prahu, pa umešati čokoladu. Donju koru premazati kremom od čokolade, pa kašikom utisnuti 2 kruga, a njih ispuniti likerom od jaja . Preklopiti gornjom korom i lagano pritisnuti. 
5. Presotalu slatku pavlaku čvrsto ulupati sa kremfixom i vanilin šećerom. Ovom kremom premazati tortu odozgo i sa strane.
6. Marcipan razvaljati u krug vel. oko 32 cm. Njime obložiti tortu i pažljivo utisnuti sa strane, a ostatke odseći . Ostatke izmesiti i obojiti ih zelenom bojom.
7. Za dekoraciju napraviti gustu masu od šećera u prahu i vode, staviti masu u fišek sa tankim otvorom, isto uraditi i sa preostalom čokoladom.
8. Čokoladom iscrtati drvo, a belom masom iscrtati tufne po drvetu i sa strane. Okolo posuti pistaćima. Obojeni marcipan razvaljati i modlom vaditi leptire, poređati ih po obodu torte.

     

 

Čoko dezert 'Hipi dolina'
2008/06/08,18:22

Chocolate Flower by MrCookie.

sastojci:

40 g gorke čokolade, 100 g bele čokolade /// za fil: 400 ml mleka, 100 ml slatke pavlake, malo ruma, 1 pak. Galetta pudinga bez kuvanja od čokolade, čokoladni ukrasi od bele čokolade, malo kakaa /// i još: šablon u vidu cveta, 3 isečena kruga od kese, Ø16cm, 3 čaše

pripremanje:

1. Rastopite čokolade odvojeno. Crnu staviti u mali špric sa tankim otvorom. Na krugovima od kese razmazati belu čokoladu. Uz pomoć šprica iscrtati mrežaste šare crnom čokoladom.
2. Čaše (npr. od Linolade ili Nutelle), okrenuti naopako. Pažljivo preko njih staviti iscrtane krugove. ostaviti ih da se skroz osuše. Najbolje preko noći.
3. Po uputstvu sa pakovanja pripremiti krem. Ali u ovom slučaju sa melkom, pavlakom i rumom,.
4. Dekorisati tanjir za serviranje kakaom i šablonima u vidu cveta. Korpice skinuti sa čaša i pažljivo ukloniti kesu, napuniti ih kremom i staviti na tanjir. Ukrasiti po želji i servirati hladno!

«Prethodni   1 2
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu